Москва: Лицемјерне оцјене САД

Танјуг
Москва: Лицемјерне оцјене САД

Москва - Руско министарство иностраних послова издало је данас саопштење у којем оштро критикује америчку процјену ситуације у Украјини.

САД покушавају да другим земљама свијета наметну искривљену слику догађаја на југоистоку Украјине, стоји у том саопштењу, које преноси Итар-Тас.

Портпарол Бијеле куће Џеј Карни је изјавио како је украјинска влада у праву што је предузела акцију за успостављање права и поретка, апелујући да Кијев настави с таквом политиком "на одмјерен и одговоран начин". Карни је нагласио како је Кијев "са уздржаношћу која је за дивљење" одговорио на дестабилишуће акције наоружаних сепаратиста.

У коментару руског министарства се наглашава да теза Вашингтона како је привремена украјинска влада одана заштити права свих националности у земљи "не пије воду". Не може се занемарити оно што је очигледно - да је русофобична, антисемитска партија Свобода, коју предводи Олег Тјагнибок добила неколико министарских мјеста у украјинској влади, као и мјесто врховног тужиоца Украјине.

Кључна ствар није поигравање чињеницама, него упоран недостатак жеље или способности да се сагледа реалност, истиче се у саопштењу поменутог руског министарства.

Наводи се како је не само примјер двоструких стандарда, него и лицемјерно, то што су САД актере побуне на тргу Мајдан проглашавале херојима и учесницима "народне револуције", док сада демонстранте у градовима југоисточне Украјине називају терористима, којима се управља из иностранства.

Док говоре о обезбјеђивању закона и реда на југопистоку Украјине, САД одобравају рат који је Кијев објавио сопственом народу. Америка би требало да буду свјесна катастрофалних посљедица такве несмотрене подршке новим украјинским властима, стоји у саопштењу руског министарства иностраних послова.

Грушко: Мјере NATO у супротности са деескалацијом

Нове мjере на појачавању војних активности NATO на копну, мору и у ваздуху у Балтичком региону и источном Медитерану које је најавио генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен су, у супротности са деескалацијом тензија у Украјини, оцијенио је стални руски представник при NATO Александар Грушко.

"Како можемо да судимо из његових (Расмусенових) објашњења, у интересу је одбране, одвраћања и деескалације. Питање је од кога ће то NATO да брани себе и кога ће то да одвраћа. Не само да ове мјере нису усаглашене са сврхом деескалације - очигледно се односи на Украјину - већ су оне очигледно у супротности", рекао је Грушко новинарима, јавила руска агенција Итар Тасс.

Грушко је навео да је NATO могао да помогне у потрази за мирним рјешењем кризе, позивањем власти у Кијеву да одмах зауставе тзв. операцију против тероризма и почну "озбиљан и дубок" дијалог са регионима.

"Нажалост, то није учињено. Позиви Русију да заустави дестабилизују Украјине су очигледни покушај Брисела да пребаце кривицу и заташка недоличну улогу Алијансе у ремећењу ситуације у тој земљи", рекао је руски дипломата.

Грушко је навео да NATO тек треба да утврди у којој мјери ће најављени планови и њихова реализација утицати на војну безбједност Русије и руских савезника.

"Али, у сваком случају, све евентуалне мјере биће предузете да се спречи подривање стабилности и безбједности", рекао је Грушко, наводи Итар Тасс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана