Московска патријаршија увела жестоке мјере против цариградског патријарха

Московска патријаршија увела жестоке мјере против цариградског патријарха 14.09.2018 22:24 | Агенције

Руска православна црква обуставља учешће у структурама којима предсједава Цариградска патријаршија, а биће обустављено и заједничко богослужење са цариградским архијерејима, саопштио је у петак Синод РПЦ.

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил прекинуће да се моли за васељенског патријарха Вартоломеја, али еухаристичко општење двају цркава неће бити прекинуто, додаје се у саопштењу.

“Еухаристичко општење цркава се не прекида. Та одлука засад не лишава могућности свештенике Цариградске патријаршије и Руске православне цркве да обављају заједничка богослужења”, рекао је портпарол патријарха Кирила, свештеник Александар Волков.

Он је објаснио да ће патријарх Кирил престати да изговара име патријарха Вартоломеја током литургије, односно да ће престати да се моли за њега на главном црквеном богослужењу. Уобичајено је да се током главне литургије патријарх моли за поглаваре свих помјесних православних цркава на свијету, на челу с васељенским патријархом.

Прошлог петка је Васељенска патријаршија саопштила да је “у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини” именовао своје егзархе у Кијеву. Ову одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помјесне цркве. Предсједник Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит Иларион изјавио је да ће Московска патријаршија прекинути еухаристичку везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви дâ аутокефалност.

Замјеник шефа Одјељења за спољне црквене односе Украјинске православне цркве протојереј Николај Данилевич предложио је да се сазове Сабор свештеника помјесних православних цркава након одлуке Васељенског патријарха Вартоломеја о аутокефалности.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица