Morski račići ključ za sudbinu nestalog aviona?

Agencije
Morski račići ključ za sudbinu nestalog aviona?

Pariz - Morski organizmi pronađeni na dijelu krila aviona koji je obala izbacila na udaljeno ostrvo u Indijskom okeanu mogli bi da otkriju nove detalje o sudbini nestalog malezijskog aviona MH370, saopštili su juče stručnjaci.

Glavna informacija koju bi lopari (morski račići) mogli da pruže je koliko je dugo dio krila bio u vodi.

- Ukoliko se pokaže da su lopari stariji od datuma pada aviona, to će ukazati da ne potiču od olupine - rekla je profesor za biološke nauke univerziteta Makari u Sidneju Melani Bišop.

Dalja analiza ovih organizama mogla bi da ukaže na temperaturu vode kroz koju je dio olupine prolazio, dodala je ona.

U zavisnosti od vrste lopara pronađenih na dijelu krila, istražitelji bi takođe mogli da utvrde lokaciju gdje se on nalazio.

Ekspert za geologiju Hans-Georg Herbig rekao je da ukoliko se uspostavi da su lopari iz porodice Lepas, "onda sa sigurnošću možemo reći da se nesreća dogodila u hladnim morskim područjima do jugozapada Australije".

Potraga za "boingom 777" aviokompanije "Malezija erlajnz", koji je nestao 8. marta prošle godine na letu od Kuala Lumpura do Pekinga sa 239 putnika i članova posade, bila je fokusirana na južni dio Indijskog okeana, blizu Australije. Prošle sedmice, dva metra dugačak dio krila, sa loparima prikačenim na površini, pronađen je blizu francuskog ostrva Reunion, a stručnjaci su potvrdili da pripada "boingu 777". Tehnički eksperti, uključujući ljude iz kompanije "Boing", počeće istragu u srijedu, kako bi utvrdili da li dio pripada nestalom malezijskom avionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana