Монструозан злочин у бразилском вртићу: Чувар запалио шесторо дјеце и васпитачицу

Превео: Борис Ђурић
Монструозан злочин у бразилском вртићу: Чувар запалио шесторо дјеце и васпитачицу

Жанаубу - Чувар једног вртића у граду Жанаубу на истоку Бразила запалио је шесторо мале дјеце и васпитачицу.

У злочину почињеном у четвртак, чувар Дамјао Соарес за кога се тврди да је био ментално болестан, запалио је малишане и васпитачицу након што их је испрскао алкохолом.

Чувар је умро од посљедица опекотина које је задобио у ватри коју је изазвао, а у запаљеној згради повријеђено је десетине дјеце.

- Десетак особа налази се у критичном стању, а укупно 50 је хоспитализовано - рекао је директор локалне болнице Бруно Атајде Сантос.

Локални ватрогасац, чије име није објављено, рекао је да су жртве пожара дјеца доби од једне до четири године.

У вријеме инцидента у вртићу се налазило око 80 дјеце, а родитељи су, чувши за пожар, појурили према установи. Дочекао их је стравичан призор, а једна соба спаљена је до земље.

Четворогодишња жртва Ана Клара Силва ишла је у вртић заједно са братом близанцем Виктором Угом.

- Моја кћерка је била посебно дијете, паметна и добра према људима. Моја мала дјевојчица. Вртић се налази у близини наше куће па чим смо чули буку брзо смо отрчали тамо, али већ је било касно - испричао је отац настрадале дјевојчице Нелсон де Хезус Силва.

Џејн Кели да Силва, мајка четворогодишњег Хуана који је настрадао у пожару, каже да је њен син био живахан и пун радости.

- Волио се играти са лоптом. Знали смо заједно спавати загрљени. Размишљала сам да га испишем из вртића јер смо планирали да се одселимо. Пробудила сам Хуана рано јутрос да га одведем у вртић, а касније када сам га видјела већ је био мртав у болници - рекла је Да Силва.

Четворогодишњи Хуан Пабло дос Сантос такође је изгубио живот у стравичном пожару.

-  Био је живахан дјечак. Чули смо преко радија да вртић гори у насељу Рио Ново - рекла је његова тетка Една Переира дос Сантос.

Лаира Родригез, чији је четворогодишњи рођак Луиз Родригез преминуо, није могла да заустави сузе.

- Веома смо тужни. Истовремено имамо осјећај револта, јер је он био недужно дијете које је пред собом имало читав живот - рекла је она.

Током дана породице су окупирале болницу да би чули шта се дешава са дјецом.

Кћерка Јоане Оливиера дос Сантос једно је од дјеце које је преживјело и које је хоспитализовано.

Јоани је пријатељ саопштио вијест о несрећи и успјела је стићи до вртића прије него је дјевојчица одвезена у болницу.

- Моја кћерка је сједила и борила се да дише. Мислим да је била опечена изнутра и готово уопште није имала гласа - рекла је Јоана.

Отац повријеђеног петогодишњака Едгар Ногуира каже да је добио информацију да се његов син нагутао доста дима и да можда има унутрашње опекотине.

- У вртић иде већ три године и увијек су га добро пазили - каже он.

Градоначелник града Жанауба прогласио је седам дана жалости. Предсједник Мишел Темер на "Твитеру" је изразио саучешће породицама погинулих.

Мотив непознат

Полицијски надзорник Ренато Нуњес рекао је да је чувар, идентификован као педесетогодишњи Дамјао Соарес, од 2014. године имао менталних проблема.

За безбједност у вртићу бринуо се од 2008. године. Мотив напада је и даље непознат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана