Могуће гласање о независности Kаталоније ако нема разговора, Мадрид пријети

Срна
Могуће гласање о независности Kаталоније ако нема разговора, Мадрид пријети

Барселона - Каталонски лидер Карлес Пуџдемон изјавио је данас да би регионални парламент могао да гласа о формалној декларацији о независности од Шпаније уколико централна Влада не буде разговарала са Каталонијом.

Агенција Ројтерс преноси да је Пуџдемон игнорисао крајњи рок да се изјасни о декларацији о независности, који му је поставила Влада Шаније. Рок је истекао у 10.00 часова.

"Уколико Влада настави да спречава дијалог и настави репресију, каталонски парламент би могао да крене даље, ако закључи да је прави тренутак, и гласа о формалној декларацији о независности", навео је Пуџдемон у писму шпанском премијеру Маријану Рахоју.

Пуџдемон је предочио писмо јавности непосредно прије истека рока.

Влада спремна да активира члан 155

Влада Шпаније активираће у суботу, 21. октобра, члан 155 Устава, који омогућава да се суспендује политичка аутономија Каталоније, речено је данас Ројтерсу у канцеларији премијера Маријана Рахоја.
Специјална сједница Владе заказана је након што је каталонски лидер Карлес Пуџдемон саопштио да би регионални парламент могао да гласа о формалној декларацији о независности уколико централна Влада не пристане на разговоре.

Члан 155 Устава омогућава Влади да уведе директну управу током кризе, али он до сада није никада активиран.

Уставом из 1978. године у Шпанији је утврђен демократски поредак послије смрти диктатора генерала Франка три године раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана