Мистериозни сјевернокорејски воз напустио Пекинг

Агенција
Мистериозни сјевернокорејски воз напустио Пекинг

ПЕКИНГ - Воз за који се вјеровало да је превозио сјевернокорејског челника Ким Јонг Уна или другог високог званичника из Пјонгјанга, напустио је у уторак жељезничку станицу у Пекингу, јавила је јапанска новинска агенција Кyодо.

Портпарол кинеског министарства спољних послова изјавила је да "не зна ништа" о наводној посјети Кима Пекингу, која би, уколико се потврди, била посљедња у низу дипломатских активности у циљу рјешавања корејске кризе.

- Заиста не знам ништа, то је чињеница. Када будемо имали вијест, ми ћемо је објавити - изјавила је портпарол Хуа Чунyинг на редовном брифингу за новинаре.

Јучерашњи долазак у Пекинг специјалног сјевернокорејског воза исте врсте какве је користио Кимов отац, Ким Јонг Ил, изазвао је спекулације да би Ким могао бити у изненадној посјети Кини уочи планираних самита с јужнокорејским и америчким предсједником у наредних неколико седмица.

Уколико је Ким уистину посјетио Пекинг, била би то његова прва посјета једној земљи ван Сјеверне Кореје од смрти његовог оца 2011.

Колона возила уочена је данас у близини државне резиденције Диаоyутаи, у којој је Ким Јонг Ил боравио током својих посјета кинеској пријестоници.

Бијели мотоцикли пратили су конвој предвођен црном дугом лимузином без националних застава и за њим је ишла колона аутомобила и мотоцикала с кинеским заставама. Униформирани полицајци били су распоређени сваких 10 до 15 метара дуж блокиране улице, што је нормалан протокол за посјете вискорангираних званичника.

Извор из јужнокорејске владе изјавио је како је могуће да Ким није био у посјети Кини, рекавши да "нема довољно доказа који указују да је Ким Јонг Ун посјетио Кину, иако се и та могућност не може одбацити", преноси јужнокорејска новинска агенција Yонхап.

Могуће је да је посјетилац био церемонијални шеф државе Ким Јонг Нам или кључни савјетник Ким Јонг Уна, Чое Рyонг Хае, изјавили су владини извори за Кјодо.

Сјевернокорејски воз са зеленим вагонима на којима су биле жуте пруге, ушао је у Кину у недјељу кроз погранични град  Дандонг, јавили су јапански медији, преноси дпа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана