Ministarstvo za vanredne situacije Rusije: Laseri, mikrotalasi i genetika oružja nove ere

Agencije
Ministarstvo za vanredne situacije Rusije: Laseri, mikrotalasi i genetika oružja nove ere

Moskva - Rusko Ministarstvo za vanredne situacije napravilo je spisak oružja koje bi moglo da bude opasnost za Rusiju i druge zemlje svijeta, a na listi su i lasersko, mikrotalasno te genetsko oružje.

Lasersko oružje koristi principe emitovanja optičke elektromagnetske energije.

Bez obzira na činjenicu da se laseri u svakodnevnom životu, pa i u vojsci, koriste odavno, naučnici su tek nedavno počeli da kreiraju efikasne vojne sisteme na osnovu tog tipa oružja.

U protekloj, 2017. godini, Amerikanci su testirali laserski top na morskoj platformi, a Rusija, takođe, razrađuje ovu vrstu naoružanja.

Mikrotalasno oružje kao glavni razarajući faktor koristi supersnažno elektromagnetsko emitovanje mikrotalasa od tri do 30 gigaherca.

To oružje je najefikasnije protiv elektronike protivnika, koja se nalazi na objektima državne i vojne uprave, te u najnovijim sistemima različitog oružja.

U ljeto 2015. godine pojavila se informacija da je u Rusiji razrađena nova vrsta oružja koja je u stanju da izbaci iz stroja neprijateljske avione, bespilotne letjelice, te visokoprecizno teledirigovano oružje kao što su "krilate rakete".

Novi izum dobio je naziv "SVČ top", jer radi na principu mikrotalasa. Uređaj može raditi na udaljenosti većoj od 10 kilometara.

Opasno je i genetsko oružje, kao nasljednik bakteriološkog, a čine ga tehnologije koje se bave procesima upravljanja nasljedstvom organizama.

Genetičko inženjerstvo u stanju je da stvori spojeve gena koji ne utiču samo korisno na žive organizme. Drugim riječima, ti spojevi mogu da ubijaju organizme.

Oružje sa snopom visoke energije koristi koncentrisanu bujicu čestica.

Ovo oružje djeluje na objekat snažnom radijacijom ili rendgenskim zračenjem, koje ubija i uzrokuje materijalnu štetu.

Geofizičko oružje

Na listi najopasnijeg naoružanja je i geofizičko oružje. Dejstvo ove vrste oružja podrazumijeva napade putem prirodnih procesa, vještački izazvanih, kao što su: munje, zemljotresi i cunamiji.

Bez obzira na to što postoje informacije da su SAD izvršile takve eksperimente - na primjer, u Vijetnamu, većina stručnjaka sumnja da je moguće izazvati zemljotrese i cunamije u određenom dijelu Zemlje, navodi "Ruski vjesnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana