Milioni hrišćana mete progona

Srna
Milioni hrišćana mete progona

Milioni hrišćana širom svijeta suočavaju se sa kaznama uključujući zatvaranje, mučenje i smrt zbog praktikovanja svoje religije, navodi se u novom istraživanju.

Humanitarna agencija Open dors saopštila je da su Sjeverna Koreja, Somalija i Avganistan najgore zemlje za otvoreno praktikovanje hrišćanstva.

U istraživanju ove agencije navodi da globalni nivo progona hrišćana bilježi rast već četiri godine zaredom, a posebno teška situacija je u zemljama Azije, piše list Dejli ekspres.

Studija je utvrdila da je za povećanje neprijateljstava najviše odgovoran islamski ekstremizam u 14 od 20 zemalja koje su prve na listi na kojoj je ukupno 50 zemalja.

Animozitet prema hrišćanima registrovan je i u Indiji i Iraku.

Ova humanitarna agencija tvrdi da je situacija posebno teška u Sjevernoj Koreji i da je vlast preduzela oštre mjere protiv oko 300.000 hrišćana u toj zemlji.

U Somaliji, koja je druga na listi, osoba može da bude ubijena na licu mjesta, ako se utvrdi da je hrišćanin.

Militantna islamistička grupa Al šabab, koja je posebno aktivna u Somaliji, najavila je kao svoju misiju "čišćenje Somalije od svih hrišćana".

U Avganistanu je zabranjeno praktikovanje bilo koje druge vjere osim islama, ali i pored toga u toj zemlji živi više hiljada hrišćana.

"Lica za koje utvrde da su hrišćanski vjernici vlast često šalje u bolnicu za mentalno poremećene jer se vjeruje niko normalan ne može da napusti islam", navodi se u saopštenju.

Na 15. mjestu na ovoj listi je Indija zbog napora u toj zemlji da se uvedu nacionalni zakoni koji će spriječiti praktikovanje bilo koje vjere osim hinduističke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana