Milijarder bi kupio ostrvo za izbjeglice

Agencije
Milijarder bi kupio ostrvo za izbjeglice

Kairo - Egipatski milijarder Nagib Onsi Saviris iznio je na "Tviteru" svoj prijedlog za rješenje izbjegličke krize napisavši da bi kupio neko grčko ili italijansko ostrvo i na njega nastanio stotine izbjeglica kojima bi omogućio i posao.

- Proglasio bih na tom ostrvu nezavisnu državu, doveo izbjeglice i obezbijedio im posao i izgradio novu zemlju - predlaže Saviris (61). Kasnije je u intervjuu na televiziji rekao da će svoj plan predložiti vladama Italije i Grčke. Na pitanje da li je njegov plan realan, odgovara: "Naravno da je to moguće. Postoji mnogo nenaseljenih ostrva na kojima može da živi stotine hiljada ljudi".

On nudi 90 miliona evra i ističe da je najvažnije ulagati u infrastrukturu. Prvo je potrebno napraviti prihvatne centre, a u budućnosti izgraditi kuće, škole i bolnice.

- Tako bismo se barem prema izbjeglicama odnosili sa dostojanstvom. Sada se prema njima odnosimo kao prema stoci - kaže milijarder, ali dodaje da vjeruje da će biti teško Italiju i Grčku nagovoriti na tako nešto.

Zaključio je kako bi se njegov plan mogao suočiti s mnogim izazovima, kao i brojnim zakonskim preprekama.

- A ako stvari krenu nabolje, ko god želi da se vrati u svoju domovinu, jednostavno bi se vratio - kazao je Egipćanin.

Saviris je, inače, vlasnik telekomunikacijskog diva "Oraskom". Posjeduje i egipatsku televiziju, a njegova porodica vodi i luksuzno odmaralište "El Guna" na Crvenom moru. "Težak" je oko 3,1 milijardu dolara.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je priliv migranata u Evropu beskrajan i ako EU ne zaštiti svoje granice, doći će još desetine miliona ljudi. Sa njim se slaže u poljski ministar spoljnih poslova Gregor Shetina.

Orban je dodao da sada dolaze stotine hiljada ljudi, ali naredne godine biće više miliona i tome nema kraja.

- Odjednom ćemo vidjeti da smo mi manjina na našem sopstvenom kontinentu - rekao je Orban, apelujući na Evropu da bude jaka u zaštiti svojih granica.

Lideri EU dogovorili su se o hitnom planu za zbrinjavanje više od 160.000 izbjeglica koje se trenutno nalaze na području EU.

Raspodjela migranata iz Mađarske, Grčke i Italije bila bi obavljena prema broju stanovnika neke zemlje i njene ekonomske razvijenosti. Na osnovu toga, najviše izbjeglica otišlo bi u Njemačku.

Merkelin plan

Njemački kancelar Angela Merkel bi tokom vikenda na susretu sa svojim koalicionim partnerima, socijaldemokratama, trebalo da govori i o svom planu u sedam tačaka rješenja izbjegličke krize u Njemačkoj. Taj plan, između ostalog, predviđa pooštrenje uslova za sticanje azila, ukidanje takozvanog "džeparca" od 143 evra mjesečno i skraćenje roka za deportaciju na jednu sedmicu, uz petogodišnju zabranu ulaska. Merkelova želi da do kraja oktobra sve izbjeglice budu smještene u čvrstim objektima, jer najmanje 20.000 izbjeglica još živi u šatorima.

Haos u Mađarskoj i Grčkoj

Oko 300 izbjeglica probilo je u petak ogradu prihvatnog centra kod Reske i zaputilo se ka autoputu M5, saopštila je mađarska policija. Izbjeglice sa stanice Keleti najavile su pješačenje do Austrije. Oko 200 neregistrovanih migranata u pokušaju da se ukrcaju na brod sukobilo se sa policijom i pripadnicima Obalske straže na grčkom ostrvu Lezbos. Policija je upotrijebila suzavac da rastjera migrante, dok su migranti odgovorili kamenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana