Милијардер би купио острво за избјеглице

Агенције
Милијардер би купио острво за избјеглице

Каиро - Египатски милијардер Нагиб Онси Савирис изнио је на "Твитеру" свој приједлог за рјешење избјегличке кризе написавши да би купио неко грчко или италијанско острво и на њега настанио стотине избјеглица којима би омогућио и посао.

- Прогласио бих на том острву независну државу, довео избјеглице и обезбиједио им посао и изградио нову земљу - предлаже Савирис (61). Касније је у интервјуу на телевизији рекао да ће свој план предложити владама Италије и Грчке. На питање да ли је његов план реалан, одговара: "Наравно да је то могуће. Постоји много ненасељених острва на којима може да живи стотине хиљада људи".

Он нуди 90 милиона евра и истиче да је најважније улагати у инфраструктуру. Прво је потребно направити прихватне центре, а у будућности изградити куће, школе и болнице.

- Тако бисмо се барем према избјеглицама односили са достојанством. Сада се према њима односимо као према стоци - каже милијардер, али додаје да вјерује да ће бити тешко Италију и Грчку наговорити на тако нешто.

Закључио је како би се његов план могао суочити с многим изазовима, као и бројним законским препрекама.

- А ако ствари крену набоље, ко год жели да се врати у своју домовину, једноставно би се вратио - казао је Египћанин.

Савирис је, иначе, власник телекомуникацијског дива "Ораском". Посједује и египатску телевизију, а његова породица води и луксузно одмаралиште "Ел Гуна" на Црвеном мору. "Тежак" је око 3,1 милијарду долара.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је прилив миграната у Европу бескрајан и ако ЕУ не заштити своје границе, доћи ће још десетине милиона људи. Са њим се слаже у пољски министар спољних послова Грегор Схетина.

Орбан је додао да сада долазе стотине хиљада људи, али наредне године биће више милиона и томе нема краја.

- Одједном ћемо видјети да смо ми мањина на нашем сопственом континенту - рекао је Орбан, апелујући на Европу да буде јака у заштити својих граница.

Лидери ЕУ договорили су се о хитном плану за збрињавање више од 160.000 избјеглица које се тренутно налазе на подручју ЕУ.

Расподјела миграната из Мађарске, Грчке и Италије била би обављена према броју становника неке земље и њене економске развијености. На основу тога, највише избјеглица отишло би у Њемачку.

Меркелин план

Њемачки канцелар Ангела Меркел би током викенда на сусрету са својим коалиционим партнерима, социјалдемократама, требало да говори и о свом плану у седам тачака рјешења избјегличке кризе у Њемачкој. Тај план, између осталог, предвиђа пооштрење услова за стицање азила, укидање такозваног "џепарца" од 143 евра мјесечно и скраћење рока за депортацију на једну седмицу, уз петогодишњу забрану уласка. Меркелова жели да до краја октобра све избјеглице буду смјештене у чврстим објектима, јер најмање 20.000 избјеглица још живи у шаторима.

Хаос у Мађарској и Грчкој

Око 300 избјеглица пробило је у петак ограду прихватног центра код Реске и запутило се ка аутопуту М5, саопштила је мађарска полиција. Избјеглице са станице Келети најавиле су пјешачење до Аустрије. Око 200 нерегистрованих миграната у покушају да се укрцају на брод сукобило се са полицијом и припадницима Обалске страже на грчком острву Лезбос. Полиција је употријебила сузавац да растјера мигранте, док су мигранти одговорили камењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана