Мигранти или избјеглице?

Срна
Мигранти или избјеглице?

Вашингтон - Дан за даном свјетски медији извјештавају о хиљадама људи који стижу у Европу из кризних и сиромашних подручја свијета, док траје дебата о томе да ли их треба описивати као избјеглице или мигранте.

Постоји значајна разлика у правном смислу између ових термина - избјеглица је особа која има право на заштиту по међународном праву, а мигрант је лице које се сели у потрази за бољим животом.

"Ал џазира" је објавила прошле седмице да ће престати да користи ријеч "мигранти" у извјештавању о актуелној кризи, с објашњењем да она не описује "хорор који се дешава у Средоземљу", гдје је скоро 2.500 људи погинуло ове године у пловидбама несигурним бродовима према Европи из Турске и са сјевера Африке.

Ову одлуку поздравиле су поједине организације за заштиту људских права, које брину због јачања антиимигрантских ставова у Европи. Други критикују одлуку ове медијске куће, јер, како кажу, то сугерише да треба саосјећати само са избјеглицама, а не и са мигрантима.

UNHCR наводи да се ситауција своди на то да ли је особа протјерана: мигрант је неко ко трага за бољим условима за живот, а избјеглица је онај који бјежи од прогона, сукоба или рата.

Само избјеглице имају шансу да добију азил у Европи, напомиње АП.

Већина европских лидера говори о мигрантској кризи у Средоземљу, а не о избјегличкој кризи. Британски премијер Дејвид Камерон у јулу је говорио о "гомили људи која жели да дође у Британију зато што Британија има послове, растућу економију и зато што је сјајно мјесто за живот".

Ова његова изјава оштро је критикована у круговима бораца за људска права као увредљива и обмањујућа.

Званичници УН кажу да је велика већина од 137.000 људи који су прешли Средоземно море и стигли у Европу у првој половини године побјегла од рата, сукоба или прогона у Сирији, Авганистану и Еритреји.

"Нетачно је говорити о сиријским мигрантима, зато што у Сирији траје рат. Људи који бјеже заслужују разумијевање. Када их не назовете избјеглицама, одузимате им разумијевање које европска јавност има за избјеглице", изјавио је Вилијам Спиндлер, портпарол комесара УН за избјеглице.

Ипак, искључива употреба ријечи "избјеглице" такође не би била исправна у техничком смислу. Многи становници западне Африке који стижу у Италију нису животно угрожени, него траже бољи живот у европским земљама, које имају знатно бољи стандард.

Агенција АП не користи искључиво ниједан од ова два термина, него покушава да буде што прецизнија у описивању конкретних ситуација.

Би-Би-Си је саопштио да процјењује сваку причу појединачно зато што "није увијек јасно да ли нека група миграната има избјеглички статус, да ли траже азил или посао, у којој су фази путовања или да ли ће покушати да уђу у неку земљу на илегалан начин".

Стручњаци напомињу да не треба користити искључиво ниједан од ова два термина, јер постоје људи који не припадају ниједној категорији, као и они који спадају у обје.

На примјер, многи људи из западне Африке прешли су у Либију да би нашли посао, али су се у тој земљи суочили са насиљем, пријетњама и изнудама од стране милиција, криминалаца и снага безбједности, изјавио је Рубен Андерсон, антрополог Лондонске економске школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана