Merkelovoj prijeteće pismo na arapskom

Agencije
Merkelovoj prijeteće pismo na arapskom

Berlin - Njemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko političkih zvaničnika u toj zemlji primili su prijeteća pisma s bijelim prahom i žiletima, saopštila je berlinska policija.

Te pošiljke, koje su stigle uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora, upućene su u srijedu i četvrtak i naslovljene na pet osoba. Sadržale su bijeli prah i žilete. Jedna od pošiljki je bila upućena kancelarkinom suprugu Joakimu Saueru, na njihovu berlinsku adresu.

Poruke u pismima su napisane na arapskom, a potpisala ih je njemačka selefistička zajednica, koja je upozorila da je sadržaj "smrtonosan, ne dirati", precizirala je državna televizija ARD.

Policija je saopštila da vodi istragu o pismima i da prah nije štetan.

Druga pisma su poslata lideru bavarske sestrinske partije Merkelove Hrišćansko-demokratske unije Horstu Zihoferu, poslaniku krajnje ljevičarske Ljevice Gregoru Giziju i kandidatu Zelenih Katrin Gering-Ekart.

Jedan od primalaca, poslanik Zelenih Hans Kristijan Štrebele rekao je da se možda radi o manipulaciji i da, iako su poruke napisane na arapskom, pošiljaoci su možda iz krajnje desnice. On je podsjetio na nedavnu aferu njemačkog vojnika koji je maskiran u sirijskog tražioca azila planirao napade na predstavnike ljevice.

Štrebele je naveo da tekst pisama sadrži pravopisne greške, što pokreće sumnju da su ga poslali islamisti ili krajnje desničarski aktivisti u pokušaju da izazovu strah.

Posljednje ankete uoči izbora u Njemačkoj bilježe blagi pad podrške konzervativcima Merkelove. Na izborima se ipak očekuje da će kancelarka osvojiti četvrti mandat.

Istovremeno, podrška krajnje desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD) porasla je za dva poena.

Prema anketi GMS-a, blok Merkelove osvojio bi 37 odsto glasova, dok bi socijaldemokrate, njen glavni protivnik, dobili 22 odsto, koliko je i ranije predviđano, prenio je Rojters,

Podrška AfD-u, za koji se predviđa da će prvi put ući u donji dom Bundestaga, porasla je za 10 odsto, dok Stranka slobodnih demokrata i radikalna ljevica imaju po devet odsto, a Zelena partija osam odsto.

Merkelova sanja da je astronaut

Pred parlamentarne izbore u Njemačkoj političari su počeli da otkrivaju pojedinosti iz svojih privatnih života u želji da prikupe još neki procenat glasova.

Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel priznala da bi željela da bude astronaut i da uzgaja krompir, a lider liberala Kristijan Lindner kaže da se od malih nogu bori sa debljinom. Merkelova je priznala da "krompir uvijek gnječi ručno". Odgovarajući na pitanja djece, ona je otkrila da su joj najdraže životinje ježevi, slonovi i zečevi, te da najviše voli da jede makarone bolonjeze. Merkelova je posebno navela da bi voljela da je astronaut na letu oko Zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana