Меркеловој двије недјеље да нађе европско рјешење за мигранте

Меркеловој двије недјеље да нађе европско рјешење за мигранте 18.06.2018 16:40 | Танјуг

Берлин - Њемачка канцеларка Ангела Меркел саопштила је данас да ће разговарати са државама чланицама Европске уније о проблемима са миграцијом и да ће својој Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) поднијети извјештај 1. јула.

Меркелова је нагласила да не жели да Њемачка једнострано одвраћа мигранте са својих граница, као што то жели министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, преноси АП.

Зехоферова странка Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) и сестринска партија Меркелове ЦДУ пристала је данас да Меркеловој да двије недјеље рок да потражи рјешење за мигранте са својим европским партнерима.

Канцеларка је нагласила да јој је договор ЦДУ и ЦСУ о пооштрењу имиграцине контроле дао оно што јој треба како би тражила билатералне споразуме са другим чланицама ЕУ.

Меркелова је на конференцији истакла да би неоправдано одвраћање миграната са њихових граница могло да изазове домино ефекат, али је пристала на захтјев ЦСУ да се не примају мигранти којима је раније забрањен улазак.

Зехофер је рекао данас члановима своје странке да жели да канцеларки Меркел да рок до краја јуна за проналажење европског рјешења за мигрантско питање и пограничну контролу, што је она то прихватила, јављају агенције.

Ројтерс преноси да је ЦСУ данас понудила Меркеловој "маслинову гранчицу", предложивши да се план о враћању миграната са њемачке границе примијени - постепено.

ЦСУ данас такође одлучује колико далеко ће ићи у спору са њемачком лидерком поводом миграција, који је ескалирао у претњу по њену владу.

Државни премијер Маркус Зедер рекао је да ће ЦСУ на данашњем састанку донијети одлуку о томе да ли ће инсистирати на политици враћања неких избјеглица са њемачке границе, али да ће на федералном министру Зехоферу бити да одлучи да ли ће и како примеијнити политику која би могла да доведе до раскида вишедеценијског савеза ЦСУ са ЦДУ Ангеле Меркел.

"Данас шаљемо сигнал о ријешености", рекао је раније данас Зедер новинарима, по доласку на састанак председништва странке у Минхену.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица