Меркеловој 11. почасни докторат

Танјуг
Меркеловој 11. почасни докторат

Берлин - Њемачка канцеларка Ангела Меркел је у оквиру своје управо завршене посјете Словачкој добила почасни докторат у Братислави на реномираном Универзитету Коменског.

Ово је најстарији унивезитет на словачком језику и највећи са око 20 000 студената, јављају њемачки медији данас.

Меркеловој, која је доктор физике, ово је 11. почасни докторат, наводе медији.

Када је ријеч о канцеларима, садашњим и бившим, и њиховим докторатима, стварним и почасним, социјалдемократа Хелмут Шмит (95) је прије неколико дана такође добио почасни докторат Универзитета у Атини, што је његов 24. по реду почасни докторат.

У образложењу почасног доктората атински универзитет је, прухе пар дана, навео да је Шмит примхер полилтичке личности која је годинама беспрхекорно служила идеалу европске интеграције.

Шмит је свој први почасни докторат зарадио 1973. година на америчком универзитету у Каролини, а затим су дошле титуле са универзитета у Балтимору, па са Оксфорда, Кембриџа, Сорбоне, из Белгије, Токија, Хирошиме, Потсдама, Хаифе....

Не само његове социјалдемократе, које данас владају Њемачком са демохришћанима, канцелара Меркелове, већ и сами Нијемци говоре да им је Шмит остао у лијепој успомени и сваки четврти, показала је једна анкета института "Форса" грађанин 82-милионске нације сматра да је овај социјалдемократа најзначајнији канцелар у посљератној историји државе.

"Сигурност, умјесто подухвата" - могао би бити мото, због кога су му Нијемци указали поштовање, као најзначајнијем њемачком канцелару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана