Меркелова задржава право да блокира наступе турских политичара

Срна
Меркелова задржава право да блокира наступе турских политичара

Хановер - Њемачки канцелар Ангела Меркел поново је затражила данас да Турска престане да упоређује њемачке забране скупова турских званичника са нацистичким тактиком, истичући да њена влада задржава право да блокира сваки будући скуп ако Анкара не буде поштовала њемачке законе.

"И даље захтијевам да Турска прекине да прави нацистичка поређења и то без 'ако' и 'али'. На жалост, та поређења не престају и ми то нећемо толерисати", рекла је Меркелова новинарима у Хановеру.

Меркелова је подсјетила да је њемачко Министарство спољних послова недвосмислено упозорило Анкару да турски политичари могу да говоре у Њемачкој само ако поштују законе те земље.

Она је истакла да њемачка влада, ако се ти закони не поштују или су прекршени, задржава право да предузме све неопходне мјере, укључујући нову анализу свих одобрених скупова.

Турски предсједник Тајип Ердоган је у говору у Истанбулу рекао јуче да Ангела Меркел примјењује нацистичке методе. "Ви госпођо Меркел користите нацистичке методе против моје браће у Њемачкој, мојих министара и посланика. Да ли је то етика политике?", рекао је Ердоган. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана