Merkelova skamenjenog lica pored Trampa

Srna
Merkelova skamenjenog lica pored Trampa

VAŠINGTON - Njemački kancelar Angela Merkel boravila je u posjeti SAD u nadi da će poboljšati transatlantske odnose i uvjeriti američkog predsjednika Donalda Trampa da promijeni stavove prema trgovini i Iranu, ali nije uspjela u tome, piše "Politiko".

"Neophodan nam je recipročan odnos", rekao je Tramp na konferenciji za novinare, ukazujući na američki trgovinski deficit od 150 milijardi dolara u poslovanju sa EU. 

On je potom pominjao i nedovoljna izdvajanja za NATO, na šta je i ranije ukazivao Njemačkoj i drugim evropskim saveznicima. 

"NATO je divan, ali više je u službi Evrope nego nama, pa zašto bi onda davali najveći udio", upitao je Tramp. 

Američki predsjednik je neprestano insistirao da ima "divan odnos" sa njemačkim kancelarom, ali "Politiko" smatra da je njihov "govor tijela" ukazivao na suprotno. 

"Politico" ocjenjuje da je Merkelova pored Trampa na konferenciji za novinare stajala "skamenjenog lica". 

Na novinarsko pitanje da li je uspjela u tome da Tramp otkaže uvođenje planiranih carina na čelik i aluminijum Evropi, Merkelova je odgovorila da će o tome "predsjednik donijeti odluku". 

"Politico" ocjenjuje da njen odgovor ukazuje na to koliko je Njemačka i u određenoj mjeri Evropa u Trampovoj nemilosti. 

Predložene carine najviše će uticati na autoindustriju Njemačke i mnogi strahuju da bi mogle izazvati ozbiljan trgovinski spor između Amerike i Evrope. 

Posjeta njemačkog kancelara Bijeloj kući trajala je nekoliko časova, uključujući i ručak. 

"Tramp Evropljane posmatra sa visine i ne želi da njihov odnos bude partnerski ili saveznički. On ih vidi kao dosadne klijente i teret, a ne sredstvo", kaže analitičar Ulrih Spek sa Instituta "Aspen".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana