Меркелова припрема насљедницу?

Меркелова припрема насљедницу? 19.02.2018 13:31 | Танјуг

Берлин - Њемачка канцеларка и лидер Хришћанско демократске уније (ЦДУ) Ангела Меркел именовањем за генералног секретара странке Анегрет Крамп-Каренбауер, према многима, је поставила своју насљедницу.

Њемачки дневник "Зиддојче цајтунг" објавио је да Меркелова жели да премијерка покрајине Зарланд Крамп-Каренбауер замијени Петера Таубера на мјесто генералног секретара ЦДУ.

Предсједништво ЦДУ тај приједлог је већ прихватио, а на скупштини странке 26. фебруара она би требало да буде изабрана.

Крамп-Карнбауер је седам година на челу покрајине Зарланд и сада треба да пређе у савезну политику.

"Зидојче цајтунг" објавио је да је идеја за прелазак у савезну политику дошао од Крам-Каренбауер и да је о томе већ прије пар мјесеци разговарала са Меркеловом.

Многи у странци сматрају да би Крамп-Каренбауер могла бити насљедница Меркелове на мјесту канцелара.

И Меркелова је од 1998. до 2000. била генерални секретар странке, а 2005. постала је канцеларка.

У партијским круговима се Анегрет Крамп-Каренбауер назива и "АКК".

Она важи, слично као Меркелова, за прагматичну политичару, која би, ако би преузела "насљеђе" Меркелове, наставила политику претходнице.

Разликује се у појединим стварима као чињеници да је кћерка протестантског свештеника, мајка троје дјеце, и да више него Меркелова инсистира на очување конзервативних вриједности странке.

Крамп-Каренбауер се изјаснила против омогућавања бракова истополним партнерима и борила се против одлуке суда у Зарбрикену да се из судница избаци хришћански крст.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица