Merkel oprašta dugove, ali i izbacuje Grčku iz evrozone

Agencije
Merkel oprašta dugove, ali i izbacuje Grčku iz evrozone

Brisel - Za danas je najavljeno održavanje hitnog sastanka zvaničnika evrozone u Briselu, na kojemu će se razgovarati o "grčkom pitanju".

Prostora za razgovor ima, kazala je juče Angela Merkel, uprkos brojnim kritikama koje su Aleksisu Ciprasu, grčkom premijeru,  zadnjih dana upućene iz Njemačke.

"Jasno kažemo da vrata za razgovore ostaju otvorena i da u tom smislu treba razumjeti sutrašnji sastanak čelnika eurozone. Ali, u isto vrijeme kažemo da nisu ispunjeni uslovi  za početak pregovora o konkretnom programu Evropskog stabilizacijskog mehanizma", rekla je njemačka kancelarka. 

I francuski predsjednik Fransoa Oland istakao je juče kako su pregovori Grčke i vjerovnika i dalje mogući, no upozorio je kako bi grčka vlada brzo trebala izaći s prijedlozima. Naglasio je i važnost spremnosti na ozbiljne reforme, koje bi bile nagrađene financijskim paketom pomoći. 

No, Angela Merkel, prema pisanju njemačkog tabloida ''Bild'', ipak ima drugačiji plan. Ona će, tvrdi ''Bild'', predložiti da Grčka napusti evrozonu i vrati se drahmi. 

Isti izvor, kako prenosi portal ''index.hr'', sugeriše da neće biti novog paketa finansijske pomoći Grčkoj, odnosno da njemački poreski obveznici više ni u kakvim bailoutima ne žele učestvovati. 

Umjesto toga Merkel će navodno ponuditi da se Grčkoj ipak oproste dugovi, i to čak polovina. Takođe, Merkel će ostatku Evropske unije predložiti da Grcima pomognu kroz humanitarne donacije, a u obnovi privrede na raspolaganju su im i evropski fondovi. 

Merkel navodno smatra da bi grčki povratak na drahmu dugoročno bio isplativ, s obzirom da bi slabija valuta značila lakši izvoz grčke robe i povećani broj turista, što bi rezultiralo novim radnim mjestima. 

Očekuje se kako će Aleksis Cipras danas na sastanku šefova evrozone predstaviti novi prijedlog za rješavanje grčke krize. Prijedlog navodno uključuje zahtjev da se Grčkoj otpiše 30 odsto duga, nakon što su Grci odbacili prijedlog međunarodnih kreditora na nedjeljnom referendumu, piše BBC. 

Međutim, čini se da Cipras ne može računati na simpatije svojih kolega. Prema informacijama koje je objavio grčki dnevnik ''Kathimerini'', od 18 premijera evrozone, čak 16 ih se protivi otpisu dugova i navija za izbacivanje Grčke iz monetarne unije. 

Najbliže saveznike Cipras bi tako mogao pronaći u premijerima Francuske i Italije, Manuelu Velsu i Mateu Renciju, koji i dalje žele postići dogovor, čak i ako to uključuje otpis dugova. 

"Dugovi nisu taboo o kojem se ne može razgovarati", izjavio je Vals za francuski radio RTL, dok je Renci putem Facebooka poručio kako se nada konačnom rješenju ove krize. "Ako ostanemo nepokretni, robovi regulacije i birokracije, Evropa je gotova", kaže Renci. 

Ključna figura u pregovorima bit će novi grčki ministar financija Euklid Kakalotos, koji je juče zamijenio Janisa Varufakisa. Kakalotos je priznao kako je nervozan i zabrinut zbog krize, no istakao je i kako smatra da Grčka zaslužuje bolju ponudu. 

Ministri financija evrozone sastati će se prije sastanka zvaničnika evrozone u Briselu. 

Grčke banke ostaju zatvorene danas i u srijedu, a MMF je poručio da ne može dati novac zemlji koja nije platila dug vjerovnicima. Dnevni limit na bankomatima i dalje je 60 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana