Merkel: Mir ili oštrije sankcije Rusiji

Tanjug
Merkel: Mir ili oštrije sankcije Rusiji

Brisel - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Briselu, da će Evropska unija pooštriti sankcije Rusiji ukoliko mirovni sporazum iz Minska ne bude sproveden.

"Ako sporazum propadne, zemlje članice (EU) su spremne da uvedu nove sankcije", rekla je Merkelova novinarima nakon susreta sa kolegijumom Evropske komisije u Briselu, navodeći da je o tome putem video linka juče razgovarala i sa američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Njemačka kancelarka je rekla da je tokom razgovora koje je imala sa funkcionerima EU i predsjednikom EK Žan-Klod Junkerom bilo riječi o jačanju posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i podsticanju reformi u Ukrajini.

"Ukrajinskim vlastima se mora dozvoliti pristup granici sa Rusijom, jer je to garancija teritorijalnog integriteta", upozorila je Merlekova, ali i dodala da je spremna da nastavi da razgovara sa Moskvom.

"Kanale komunikacije ne treba samo držati otvorene, nego ih koristiti"!, istakla je ona.

Merkelova je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Junkerom navela da je u Briselu bilo riječi i o transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama (TTIP), o kome se već godinama vode intenzivni pregovori.

"Taj sporazum je važan za otvaranje novih radnih mjesta i mi želimo da ga potpišemo do kraja godine", rekla je kancelarka, ali je upozorila da tek treba naći kompromis u vezi sa klauzulom o zaštiti investitora koja dozvoljava korporacijama da ignorišu nacionalne zakone, na čemu SAD insistiraju.

"Gdje ima volje, ima i rješenja", ukazala je Merkelova govoreći o ovom problemu i navela da se nacionalne države "ne mogu gurati u stranu", kao i da TTIP ne može da ruši evropske vrednosti.

Njemačka kancelarka je odbila da komentariše medijske navode o potrebi za trećim paketom ekonomskih mera za Grčku, uz riječi da prvo treba vidjeti kako se sprovode tekuće mjere.

"Trojka će ocijeniti kako Grčka sprovodi reforme", rekla je Merkel, koristeći pojam "trojka" koji označava predstavnike EK, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koja je na grčko insistiranje na nedavnom samitu EU u Briselu zamijenjena rječju "institucije".

Merkel i Junker su se na zajedničkoj konferenciji za medije ponašali naglašeno srdačno i oslovljavali se ličnim imenima.

"Novinari uporno tvrde da između mene i Angele postoji trvenje, ali ja to ne vidim", rekao je Junker, dok je Merkelova napomenula da se "sa Žan-klodom odlično slaže".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana