Меркел: Мир или оштрије санкције Русији

Танјуг
Меркел: Мир или оштрије санкције Русији

Брисел - Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у Бриселу, да ће Европска унија пооштрити санкције Русији уколико мировни споразум из Минска не буде спроведен.

"Ако споразум пропадне, земље чланице (ЕУ) су спремне да уведу нове санкције", рекла је Меркелова новинарима након сусрета са колегијумом Европске комисије у Бриселу, наводећи да је о томе путем видео линка јуче разговарала и са америчким предсједником Бараком Обамом.

Њемачка канцеларка је рекла да је током разговора које је имала са функционерима ЕУ и предсједником ЕК Жан-Клод Јункером било ријечи о јачању посматрачке мисије Организације за европску безбједност и сарадњу и подстицању реформи у Украјини.

"Украјинским властима се мора дозволити приступ граници са Русијом, јер је то гаранција територијалног интегритета", упозорила је Мерлекова, али и додала да је спремна да настави да разговара са Москвом.

"Канале комуникације не треба само држати отворене, него их користити"!, истакла је она.

Меркелова је на заједничкој конференцији за медије са Јункером навела да је у Бриселу било ријечи и о трансатлантском споразуму о слободној трговини са Сједињеним Америчким Државама (ТТИП), о коме се већ годинама воде интензивни преговори.

"Тај споразум је важан за отварање нових радних мјеста и ми желимо да га потпишемо до краја године", рекла је канцеларка, али је упозорила да тек треба наћи компромис у вези са клаузулом о заштити инвеститора која дозвољава корпорацијама да игноришу националне законе, на чему САД инсистирају.

"Гдје има воље, има и рјешења", указала је Меркелова говорећи о овом проблему и навела да се националне државе "не могу гурати у страну", као и да ТТИП не може да руши европске вредности.

Њемачка канцеларка је одбила да коментарише медијске наводе о потреби за трећим пакетом економских мера за Грчку, уз ријечи да прво треба видјети како се спроводе текуће мјере.

"Тројка ће оцијенити како Грчка спроводи реформе", рекла је Меркел, користећи појам "тројка" који означава представнике ЕК, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда, која је на грчко инсистирање на недавном самиту ЕУ у Бриселу замијењена рјечју "институције".

Меркел и Јункер су се на заједничкој конференцији за медије понашали наглашено срдачно и ословљавали се личним именима.

"Новинари упорно тврде да између мене и Ангеле постоји трвење, али ја то не видим", рекао је Јункер, док је Меркелова напоменула да се "са Жан-клодом одлично слаже".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана