Меркел: Берлин преузима већу међународну одговорност

Срна
Меркел: Берлин преузима већу међународну одговорност

Берлин - Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је у новогодишњем обраћању нацији да Њемачка мора да се бори за своје ставове и да ће наредне године Берлин преузети већу одговорност на међународној сцени.

“У свом властитом интересу морамо преузети већу одговорност”, рекла је она, упозоравајући да нико не може сам да ријеши глобалне проблеме као што су климатске промјене, миграције и тероризам.

Она је најавила да ће се Њемачка преузимањем привременог сједишта у Савјету безбједности УН 2019. и 2020. године залагати за “глобална рјешења”.

Меркелова, која ће се повући 2021. године, обећала је да ће повећати издвајања за хуманитарну и развојну помоћ, као и одбрану, пренио је Би-Би-Си.

Меркелова се у свом обраћању, такође, осврнула и на дубоке политичке подјеле у Њемачкој признавши да је њена влада изневјерила грађане, али је уједно позвала на солидарност и сарадњу.

“Ми можемо савладати све изазове са којима се суочавамо само ако сарађујемо са другима ван наших граница”, рекла је она у говору који ће у цјелости бити емитован током дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана