Меј: Не желимо половично чланство

Срна
Меј: Не желимо половично чланство

Лондон - Британски премијер Тереза Меј изјавила је данас да Велика Британија у преговорима о изласку из ЕУ неће покушати да дође до договора којим ће њена земља "напола остати" у чланству европског блока.

"Видимо ново и једнако партнерство између независне, самоуправне глобалне Британије и наших пријатеља и савезника у ЕУ, а не дјелимично чланство у ЕУ, придруженост или било шта чиме би напола остали у блоку", истакла је Мејова у свом говору.

Она је навела да Британија не жели да усвоји модел који уживају друге земље нити да по изласку из ЕУ тежи "дјелићима чланства".

"Не, Британија излази из ЕУ и мој посао је да остварим добар договор", рекла је Мејова.

Она је, такође изразила жељу да ЕУ остане успјешна.

Према њеним ријечима, Британија не може остати пуноправни члан царинске уније ЕУ али ће по изласку тражити бесцаринску трговину са блоком.

Британски премијер је нагласила да је пуно чланство у ЕУ Британију спречавало да склапа сопствене трговинске споразуме али је изразила жељу за постизање царинског договора са блоком како би се осигурало да прекогранична трговина са Европом буде што је више могуће без проблема.

"Желим да уклоним што је могуће више препрека за трговину и да Британија може слободно да утврђује сопствене царине у Свјетској трговинској организацији, што значи да можемо да склапамо нове договоре не само са ЕУ већ и са старим пријатељима и новим савезницима изван Европе", рекла је Мејова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана