Медитеран без спасилачких бродова

Срна
Медитеран без спасилачких бродова

ЊУЈОРК - Уједињене нације упозоравају да је ризик да мигранти и избјеглице доживе бродолом на Медитерану и умру већи него икада због мањка спасилачких бродова невладиних организација и сукоба у Либији.

Како се наводи, због повољних временским прилика на мору хиљаде људи се спремају да напусте Либију, у којој се води рат, а поплаве узроковане обилним кишама отежавају живот. С обзиром на то да нема спасилачких бродова, претпоставља се да ће се број несрећа на мору драматично повећати.

- Ако ускоро не интервенишемо, Медитеран ће постати крваво море - изјавила је портпаролка Комесаријата УН за избјеглице (УНХЦР) у Италији Шарлота Сами.

Према подацима спасилачких група, посљедњих дана је око 700 особа напустило обалу Либије, а свега пет одсто пресрела је либијска обалска стража и послала назад у прихватне центре. На Малту је дошло 40 одсто људи, 11 одсто у Италију, а шта се догодило с осталима остаје непознаница.

Иако је број смртних случајева смањен претходне године, број оних који умиру на путу од Либије до Европе је повећан.

Према подацима УНХЦР-а и међународне организације за миграције, од почетка године 1.940 особа је стигло у Италију из Сјеверне Африке, а 350 их је умрло на путу.

Студија коју је урадио Институт за међународне политичке студије показала је да је једна особа од њих осам који покушавају да пређу из Либије умрла у периоду од јануара до априла ове године.

- Свједоци смо пораста броја одлазака. Очигледно, мигранти немају право гласа како или када ће путовати. Кријумчари одлучују умјесто њих. Њих уопште не занима да ли ће живи стићи или ће умријети. Посљедњих дана све већи број бродова полази. Ко ће их спасти ако доживе бродолом - запитала се Сами.

Антимиграциона политика коју су увеле Малта и Италија довеле су до смањења спасилачких мисија, а од 10 спасилачких бродова, колико их је било активно на Медитерану, остао је један, који води њемачка организација “Си воч”.

Прије три седмице тај брод је заплијењен због превоза 47 особа и од тада је усидрен на Сицилији, мада ће за неколико дана кренути према Либији.

Портпаролка “Си воча” у Италији Џорџија Линарди изјавила је да су њихови авиони од 10. маја примијетили 20 чамаца како превозе мигранте.

- Ситуација је алармантна. Уочили смо чамце који су сатима и по цијелу ноћ чекали да дође брод и спасе путнике. То су неподношљиви услови. Апсурдно је да у најмилитантнијем и најпрометнијем морском подручју на свијету нема помоћи - рекла је Линарди.

Жртве тортуре

Према подацима УНХЦР-а, у Либији се налази око 60.000 тражилаца азила, а у посљедња два мјесеца 90.500 Либијаца расељено је због конфликта у и око Триполија. Хуманитарне групе извјештавају да су тражиоци азила закључани у прихватним центрима и да су жртве злостављања и тортуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана