Mедијски хаос у САД: Трамп, руска проститутка, уринирање, Обама

Агенције
Mедијски хаос у САД: Трамп, руска проститутка, уринирање, Обама

Доналд Трамп је жестоко реаговао на наводне обавијештајне податке о његовим "перверзијама у Русији", око чега се подигло много прашине на медијској сцени у САД.

ЦНН је објавио да "постоји документ", који је прослијеђен Бараку Обами и Трампу, у ком се наводи да руске обавијештајне службе имају компромитујући материјал о ексцентричном милијардеру. Међутим, портал Базфид је отишао корак даље, објавивши сам документ у коме се експлицитно наводи наводна епизода из московског хотела "Риц Карлтон".

Послије објаве у више медија да одређени "повјерљиви документи" циркулишу у високим круговима у Вашингтону, Базфид је одлучио да објави низ непровјерених биљежака који су, како преносе руски медији, стигли до Трампових политичких противника, преко особе за коју се претпоставља да је "агент британске обавјештајне службе".

У документима између осталог постоји и оптужба да је Трамп имао "личне опсесије и сексуалне перверзије", укључујући и тврдње да је он унајмио руске проститутке "за забаву уринирања по кревету који су дијелили Барак и Мишел Обама".

У објављеном извјештају, чија аутентичност није потврђена, пише да је Трамп одсјео у московском хотелу Риц Карлтон и да је затражио предсједнички апартман, уз знање да су предсједник САД и прва дама ту боравили непосредно прије тога током званичне посјете Русији.

Како се наводи у документу, Трамп је "мрзио прву даму САД".

Више извора који су обиљежени словима абецеде су "потврдили догађај" и навели да је та ситуациај била "посебно плодоносна" за руске агенте, јер је соба у којој се све то наводно дешавало опремљена тајним камерама и микрофонима које је поставила руска обавјештајна служба ФСБ.

"Трампово неуобичајено понашање у Русији током година је тамошњим властима дало довољно материјала за уцјену, уколико то желе", наводи се у извештају.

Викиликс је објавио да документ у PDF формату на 35 страна није обавјештајни извјештај према стилу писања, наведеним чињеницама и наведеним датумима.

Након ових објава реаговале су бројне велике медијске куће, које су се уздржале од објављивања самих докумената и експлицитног навођења чињеница и позвале друге колеге, прије свих оне из Базфида, на боље поштовање новинарске етике и кодекса.

Додуше, сви свјетски медији су извијестили о постојању документације чија аутентичност није потврђена, а читаоцима у дигиталној ери је потребно само неколико кликова да до докумената и стигну.

Ипак, неки истакнути новинари и уредници били су веома критични према одлуци Базфида да објави документ у цијелости.

"Чак и Доналд Трамп заслужује новинарску правичност", написао је на Твитеру уредник магазина Мадер Џонс Дејвид Корн.

Вијести су се ипак толико брзо шириле да су ти наводи постали главна тема на Твитеру.

Уредник Базфида Бен Смит је рекао да је та новинска организација одлучила да објави информације да би Американци могли сами да одлуче о њима.

"Наш принцип је бити транспарентан у новинарству и дијелити оно што имамо с нашим читаоцима", написао је Смит.

Иако је примјетио да постоје сумње у наводе из извјештаја и навео да је тај медиј покушао и да ће наставити да покушава да их провјери, Смит је написао да објављивање извјештаја одражава како они "виде посао репортера у 2017".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана