Мецена демократа у центру секс скандала

Агенције
Мецена демократа у центру секс скандала

Њујорк - Америчка и британска полиција покренуле су истрагу против холивудског магната и мецене Демократске странке Харвија Вајнстина, којег многе познате глумице и манекенке оптужују за сексуално напаствовање и силовање.

Истрага њујоршке полиције за сада је ограничена на наводно напаствовање, које се догодило 2004. године, док полиција у Лондону истражује случај напаствовања из осамдесетих година прошлог вијека.

Највјероватније је, међутим, да неће све остати на томе, јер је продуцент осумњичен за злостављање током више десетина година, при чему је увијек када је то могао куповао ћутање жртава масно плаћеним уговорима о повјерљивости.

Списак жена које тврде да су биле његове жртве сваким даном је све дужи. Гвинет Палтроу, Анђелина Џоли, Ешли Џад, Леа Сејду, Мира Сорвино, Флоренс Дарел, Кара Делавињ, Росана Аркет и многе друге познате глумице тврде да их је продуцент сексуално злостављао. Међу наводним Вајнстановим жртвама су и новинарке, сценаристкиње, асистенткиње и секретарице. Најновија оптужба против продуцента долази од америчке глумице Роуз Мекгован, која тврди да ју је Вајнстин силовао. И италијанска глумица Азија Аргенте каже да ју је продуцент силовао.

Вајнстин, један од најмоћнијих људи у Холивуду, има дугогодишње везе с Демократском странком и њеним истакнутим члановима попут бивших предсједника Барака Обаме и Била Клинтона те бивше државне секретарке Хилари Клинтон.

Он је прикупио 1,5 милиона долара од 1990. до 2016. за демократе, а био је један од главних сакупљача донација за предсједничке кампање Обаме и Хилари Клинтон.

Након информација о скандалу продуцент је почео губити подршку јавности, а продукцијска кућа на чијем је челу био га је отпустила. Више није ни члан британске БАФТА, која га је избацила из чланства, а његова супруга, модна креаторка Џорџина Чепмен напустила га је након десет година брака. Од њега су се дистанцирале и бројне филмске звијезде те политичари, међу којима и они из Демократске странке које је магнат подржавао издашним донацијама.

Хилари Клинтон извијестила је да је згранута, ужаснута и шокирана објављеним информацијама, а згранутост и гађење изразили су и Барак и Мишел Обама. Бивша прва дама САД је 2013. године Вајнстина описала као доброг човјека и пријатеља. (Агенције)++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана