Масакр на Новом Зеланду тресе Аустрију: Шефа државе повезују са екстремистом

Танјуг
Масакр на Новом Зеланду тресе Аустрију: Шефа државе повезују са екстремистом

Беч - Министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кикл објавио је данас, на сједници парламента, нове детаље који доводе у везу аустријске десничаре са десничарским терористом који је на Новом Зеланду убио 50 особа.

Аустралијанац Брентон Тарант, који је пуцао на људе у џамији у Крајстчерчу, боравио је, према наводима министра, у Аустрији од 28. новембра до 2. децембра прошле године.

Током тог боравка он је изнајмљеним аутомобилом прешао 2.000 километара обилазећи више градова.

Аустрију је посматрао као једну од земаља у којој може да покрене отпор против миграције, написао је Тарант у свом манифесту.

Кикл је указао да је, што је потпуна новина, Тарант 2014. године посјетио Сјеверну Кореју, а у групи туриста била су и три Аустријанца.

“У току је истрага везано за позадину тог путовања, као и контаката”, објаснио је министар.

Он је истакао да по Аустрију тренутно не постоји конкретна опасност од тероризма, и опасност се и види као “апстрактно повећану”.

Сједница парламента, на којој је расправљано о везама аустријских десничара са Тарантом била је веома бурна и морала је бити привремено прекидана.

Посланик опозиционе Социјалдемократске партије (СПО) Јерг Лајхтфрид критиковао је Кикла што Аустрија до сада није водила истрагу против десничарске “војске у сјенци” у Аустрији.

Опасност од десничарског тероризма је и те како реална у Аустрији, а влада не чини довољно против тога, нагласио је он додајући да је и владајућа Слободарска партија (ФПО), чији је Кикл члан, имала контакте са десничарским покретом “Идентитариста”, који су сада под истрагом због веза са Тарантом.  

На то је посланик ФПО Валтер Розенкранц рекао да не може Кикл да се позива на одговрност за све што се дешава у свијету.

Он је, поводом веза ФПО са “Идентитаристима показао фотографију предсједника Аустрије Александра ван дер Белена на којој је са шефом тог десничарског покрета Мартина Селнера, чији стан је почетком недјеље претресен због донације коју је Тарант упутио овим десничарима.

Розенкранц је тим изазвао буру у парламету пошто је СПО критиковала да се предсједник Аустрије доводи у везу са терористичким нападом на Новом Зеланду.

СПО је затражила опомену посланика Розенкранца, али пошто то предсједник парламента Волфганг Соботка није урадио, посланици СПО су постали бучнији и устали прекинувши рад скупштине.

Такође до прекида рада дошло је након што је посланица Штефани Криспер из странке Неос у свом обраћању Кикла довела у везу са “Идентитаристима” тврдећи да је један од шефова секција Министарства унутрашњих послова члан те десничарске организације.

Кикл је то оцијенио скандалом, јер је Криспер оптужила једног човјека само зато што има слично име као члан “идентитариста”.

Након тога је и посланик ФПО Ханс-Јер Јеневајн, тражећи извињење од Криспер, због коришћења ријечи “свињарија” опоменут.

Иначе Криспер се тек касније, путем саопштења, извинила што је довела службеника Министарства у везу са “Идентитаристима” због сличности имена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана