Malejža erlajns: Mi nismo krivi

Agencije
Malejža erlajns: Mi nismo krivi

Kuala Lumpur - Avio kompanija Malejža erlajns isplaćuje po 50.000 dolara odštete rođacima putnika poginulim u Ukrajini, ali ne priznaje bilo kakvu odgovornost za pad letjelice.

Među žrtvama pada tog aviona 17. jula, vjerovatno pogođenog raketom sa zemlje, bilo je najviše državljana Holandije.

Pravnici navode da suma koju kompanija isplaćuje, najvjerovatnije neće obeshrabriti rođake poginulih koji žele odštetu veću i od 174.000 dolara, koliko je utvrđeno jednom međunarodnim sporazumom.

Od prvih dana komercijalnih letova, međunarodnim sporazumima je utvrđivana odšteta za žrtve nesreća, čak i kada avio kompanija ne snosi nikakvu odgovornost za udes.

Po Konvenciji iz Montreala, rođaci žrtava mogu da tužbom traže i više od 174.000 dolara, ako je avio kompanija ili neka druga strana bila nemarna.

Pravnici koji se bave avionskim nesrećama, procjenjuju da bi bilo skoro nemoguće naplatiti odštetu od Rusije ili proruskih pobunjenika u Ukrajini, optuženih da su raketom zemlja-vazduh oborili malezijski putnički avion sa 298 ljudi.

Stoga će "Malejža erlajns", u slučaju tužbi, biti najvjerovatnije jedini tuženi, te neće moći da podijeli odgovornost, niti sumu obeštećenja ni sa kim.

Argument tužbi će, pretpostavlja se, biti već sama ruta aviona od Amsterdama za Kuala Lumpur 17. jula, preko Ukrajine.

Malezijski zvaničnici su naveli da su međunarodne vazduhoplovne vlasti smatrale bezbjednom rutu preko Ukrajine, uprkos tamošnjem sukobu, pod uslovom da avion leti iznad 32.000 stopa (9.700 metara) što su činile i druge avio-kompanije.

"Malejža erlajns" je u dubokoj krizi zbog udesa u Ukrajini, kao i nestanka svog drugog aviona s 239 ljudi, 8. marta, tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking.

Po danas objavljenim podacima, tu kompaniju je ove godine napustilo više od 180 ljudi iz kabinskog osoblja koje strahuje za sopstvenu bezbjednost. U toj firmi radi 19.500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana