Малејжа ерлајнс: Ми нисмо криви

Агенције
Малејжа ерлајнс: Ми нисмо криви

Куала Лумпур - Авио компанија Малејжа ерлајнс исплаћује по 50.000 долара одштете рођацима путника погинулим у Украјини, али не признаје било какву одговорност за пад летјелице.

Међу жртвама пада тог авиона 17. јула, вјероватно погођеног ракетом са земље, било је највише држављана Холандије.

Правници наводе да сума коју компанија исплаћује, највјероватније неће обесхрабрити рођаке погинулих који желе одштету већу и од 174.000 долара, колико је утврђено једном међународним споразумом.

Од првих дана комерцијалних летова, међународним споразумима је утврђивана одштета за жртве несрећа, чак и када авио компанија не сноси никакву одговорност за удес.

По Конвенцији из Монтреала, рођаци жртава могу да тужбом траже и више од 174.000 долара, ако је авио компанија или нека друга страна била немарна.

Правници који се баве авионским несрећама, процјењују да би било скоро немогуће наплатити одштету од Русије или проруских побуњеника у Украјини, оптужених да су ракетом земља-ваздух оборили малезијски путнички авион са 298 људи.

Стога ће "Малејжа ерлајнс", у случају тужби, бити највјероватније једини тужени, те неће моћи да подијели одговорност, нити суму обештећења ни са ким.

Аргумент тужби ће, претпоставља се, бити већ сама рута авиона од Амстердама за Куала Лумпур 17. јула, преко Украјине.

Малезијски званичници су навели да су међународне ваздухопловне власти сматрале безбједном руту преко Украјине, упркос тамошњем сукобу, под условом да авион лети изнад 32.000 стопа (9.700 метара) што су чиниле и друге авио-компаније.

"Малејжа ерлајнс" је у дубокој кризи због удеса у Украјини, као и нестанка свог другог авиона с 239 људи, 8. марта, током лета из Куала Лумпура за Пекинг.

По данас објављеним подацима, ту компанију је ове године напустило више од 180 људи из кабинског особља које страхује за сопствену безбједност. У тој фирми ради 19.500 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана