Makron proglasio “Ekonomsko vanredno stanje”

Srna
Makron proglasio “Ekonomsko vanredno stanje”

Pariz - Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je večeras da vjeruje da može da nađe rješenje za aktuelne probleme i da je naložio Vladi da poveća plate za 100 evra od januara naredne godine.

U prvom obraćanju naciji nakon masovnih i nasilnih protesta zbog povećanja taksi na gorivo Makron je rekao da će naredne godine biti ukinute socijalne takse za penzionere koji primaju manje od 1.000 evra mjesečno.

“Danas smo prisiljeni da priznamo da je zemlja u stanju ekonomskog vanrednog stanja”, rekao je Makron i pozvao na “podršku” francuskoj ekonomiji.

Francuski predsjednik je najavio i povećanje minimalne zarade od januara.

“Odgovorićemo snažnim mjerama na ekonomske i socijalne probleme bržim ukidanjem i smanjenjem poreza i držanjem potrošnje pod kontrolom”, rekao je Makron, dodajući da neće ponovo uvoditi porez na bogatstvo, ali da će se boriti protiv poreskih prevara.

Jedan od zahtjeva “žutih prsluka” bio je da se ponovo uvede porez na bogatstvo.

Makron je rekao da je svjestan da su neke njegove riječi povrijedile ljude i da je jasno da je bijes u državi dubok i opravdan. On je dodao da on nije mogao da za posljednjih 18 mjeseci da odgovor na probleme koji postoje već 40 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana