Majkama stiže novac za opremu novorođenčeta

M. L.
Majkama stiže novac za opremu novorođenčeta

Banjaluka - Isplata jednokratne pomoći za opremu novorođenčeta za april, maj i jun ove godine počeće danas, a iz Fonda za dječiju zaštitu RS kažu da je za ovu namjenu obezbijeđeno 228.244 KM.

- Nakon ove isplate ostalo je da se doznači još 202.790 KM za period od jula do oktobra čime će u potpunosti biti izmirena dosadašnja potraživanja za 2017. godinu - naveli su u Fondu i dodali da godišnje za ove namjene izdvoje dva miliona maraka.

Podsjećaju da pravo na pomoć za opremu novorođenčeta, koja iznosi 250 KM,  ostvaruje svaka majka koja ima prebivalište na teritoriji Srpske i to za svako novorođeno dijete.

- Ovo pravo kao i meterinski dodatak i dodatak na djecu  isplaćuje se bez kašnjenja - tvrde u Fondu.

Dodaju i da za svako trećerođeno dijete isplaćuju jednokratnu naknadu od 600, a za četvrtorođeno 450 maraka. Ističu da je za ove namjene u 2017. godini predviđeno 900.000 KM.

Vijest o isplati pomoći za opremu novorođenčeta obradovala je majke, koje mjesecima čekaju na isplatu.

- Porodila sam se u aprilu, evo skoro i novembar stigao, a naknadu još nisam dobila. Nije 250 maraka mnogo, ali je svakako značajno za sve porodilje, jer dolaskom novog člana u porodicu svi troškovi se povećavaju. Za bebu treba mnogo stvari, od hrane i pelena do higijene, tako da će nam ovaj novac značiti mnogo - kazala je Banjalučanka Sandra L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana