Мафија тихо напредује

Глас Српске
Мафија тихо напредује

РИМ - Италијанска мафија контролише животе око 13 милиона људи и њен утицај све више расте, пише у извјештају који је за антимафијашки парламентарни одбор израдио институт Ценсис

Италијани који живе у 610 подручја гдје дјелује мафија, биће под утицајем мафије, чак иако нису њени чланови, већ живе у складу са законом.

- Италијанска мафија тихо напредује, од спектакуларних злочина и масакра до бизниса и политике, с дозом застрашивања и насиља у покушају преузимања улоге државе - рекао је челник антимафијашког одбора Ђузепе Пизану.

Највећа концентрација људи који живе у сјени мафије налази се у покрајини Aгриђенто на Сицилији и у Напуљу гдје више од 95 одсто становништва живи под утицајем криминала.

Четири главне криминалне организације - сицилијанска Коза ностра, напуљска Камора, калабријска Ндрангета и Сакра корона која дјелује у Aпуљи - годишње зараде око 130 милијарди евра. Aли Италијани који живе на подручју њиховог дјеловања су међу најсиромашнијима у држави.

Истражиоци сумњају да Камора и Ндрангета усмјеравају своје инвестиције с италијанског југа на развијенији сјевер и у Рим гдје граде трговачке центре, луксузне објекте и ресторане.

Према најновијим информацијама, Ндрангета шири своје пословање ван граница па је тако понудила услуге финансијског савјетовања колумбијским картелима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана