Madrid mora da ponudi bolja rješenja Kataloncima

Srna
Madrid mora da ponudi bolja rješenja Kataloncima

Barselona - Katalonija je podijeljena po pitanju nezavisnosti - nakon proslave "independista" u Barseloni, održane su i masovne demonstracije u znak podrške ostanku Katalonije u Španiji, a, prema podacima policije, učestvovalo je više od 1,3 miliona ljudi.

Demonstranti su nosili veliki broj španskih i katalonskih zastava, odjekivala je pjesma i uzvici "Živjela Katalonija!" i "Živjela Španija!".


Šef dopisništva američke medijske kuće "Ej-Bi-Si" u inostranstvu Teri Moran navodi da su to Katalonci koji su protiv nezavisnosti i koji su zadovoljni kao Španci i smatraju da im domovinu otimaju "independisti" /independentistas/.

Oni imaju punu podršku španskih vlasti.

Trenutno u Kataloniji postoje dvije suprotstavljene vlade i svaka tvrdi da ima legitimnu vlast.

Lokalne vlasti su u petak proglasile nezavisnost i insistiraju da predstavljaju suverenu državu Kataloniju.

Nacionalna Vlada u Madridu raspustila je lokalne vlasti u toj pokrajini, otpustila službenike, zaprijetila hapšenjem lidera i raspisala nove izbore za 21. decembar. Do sada su se obje strane uzdržavale od upotrebe sile.

Strategija Madrida da polako preuzima kontrolu nad regionom ohrabruje one koji bi da ostanu u Španiji i oni možda predstavljaju većinu, ali ta dešavanja utiču na poslovno okruženje.

Stopa turizma je u padu i više hiljada firmi preselilo se iz Barselone zbog nestabilnosti u jednoj od najuspješnijih poslovnih zajednica u cijeloj Evropi.

Postoji i mogućnost od izbijanja nasilja, osjećanja su uzburkana i čast pokreta za nezavisnost je u pitanju.

Potreban je određeni pokazatelj da će Vlada Španije učiniti više od razbijanja romantičnog pokreta koji teži izgradnji nove države i da, umjesto toga, ponudi kompromis kojim bi odstranila zabrinutost koja je i dovela do sna o samostalnosti.

Ali, do sada, Španija je nudila samo bezuslovnu predaju i, dok se kriza produbljava, zabrinuti ostatak Evrope to posmatra.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk govorio je u ime mnogih kada je rekao da španske vlasti treba da iskoriste "snagu argumenta, a ne argument snage" kako bi Kataloniju vratile pod svoje okrilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana