Мадрид мора да понуди боља рјешења Каталонцима

Срна
Мадрид мора да понуди боља рјешења Каталонцима

Барселона - Каталонија је подијељена по питању независности - након прославе "индепендиста" у Барселони, одржане су и масовне демонстрације у знак подршке останку Каталоније у Шпанији, а, према подацима полиције, учествовало је више од 1,3 милиона људи.

Демонстранти су носили велики број шпанских и каталонских застава, одјекивала је пјесма и узвици "Живјела Каталонија!" и "Живјела Шпанија!".


Шеф дописништва америчке медијске куће "Еј-Би-Си" у иностранству Тери Моран наводи да су то Каталонци који су против независности и који су задовољни као Шпанци и сматрају да им домовину отимају "индепендисти" /индепендентистас/.

Они имају пуну подршку шпанских власти.

Тренутно у Каталонији постоје двије супротстављене владе и свака тврди да има легитимну власт.

Локалне власти су у петак прогласиле независност и инсистирају да представљају суверену државу Каталонију.

Национална Влада у Мадриду распустила је локалне власти у тој покрајини, отпустила службенике, запријетила хапшењем лидера и расписала нове изборе за 21. децембар. До сада су се обје стране уздржавале од употребе силе.

Стратегија Мадрида да полако преузима контролу над регионом охрабрује оне који би да остану у Шпанији и они можда представљају већину, али та дешавања утичу на пословно окружење.

Стопа туризма је у паду и више хиљада фирми преселило се из Барселоне због нестабилности у једној од најуспјешнијих пословних заједница у цијелој Европи.

Постоји и могућност од избијања насиља, осјећања су узбуркана и част покрета за независност је у питању.

Потребан је одређени показатељ да ће Влада Шпаније учинити више од разбијања романтичног покрета који тежи изградњи нове државе и да, умјесто тога, понуди компромис којим би одстранила забринутост која је и довела до сна о самосталности.

Али, до сада, Шпанија је нудила само безусловну предају и, док се криза продубљава, забринути остатак Европе то посматра.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск говорио је у име многих када је рекао да шпанске власти треба да искористе "снагу аргумента, а не аргумент снаге" како би Каталонију вратиле под своје окриље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана