Лужички Србин остаје у фотељи

Танјуг
Лужички Србин остаје у фотељи

Берлин - Демохришћани, канцелара Ангеле Меркел, побједили су на изборима у Саксонији са, према првим прорачунима, освојених више од 39 одсто гласова.

То значи да досадашњи предсједник владе те источно-њемачке покрајине Станислав Тилих, први Лужички Србин који се високо винуо у политици, остаје и даље на тој функцији, истичу медији.

Право изненађење ових избора је тријумф еврокритички расположене Алтернативе за Њемачку (AfD) која је, према првим процjенама, освојила чак 10 одсто гласова и тако први пут ушла у један њемачки парламент, а специфичност је и што је данас означен и крај посљедње црно-жуте коалиције у Њемачкој.

Либерали, које је некада водио бивши шеф њемачке дипломатије Гвидо Вестервеле јуче, наиме, нису успјели да уђу у парламент у Дрездену гдје су до сада владали са Тилихевим демохришћанима, па је та странка постала и дефинитивно ванпарламентарна.

У Саксонији чак четврт вијека влада Хришћанско-демократска унија (ЦДУ), тако да се тај континуитет наставља, а аналитичари кажу да, на први поглед, недјељни збори, први послије септембарских, савезних избора и не би могли да имају никакве консеквенце за савезни ниво.

Уколико се Тилих у Дрездену одлучи за савез за Социјалдемократском партијом (СПД) која је, према првим процјенама, освојила нешто више од 12,5 одсто гласова, онда би то, као и на савезном нивоу, била влада "велике коалције", али ако би он имао шансе за савез са партијом Зелени, која је једва прешла праг од пет одсто и те шансе искористио, онда би, кажу аналитичари, то могао бити сигнал за слиједеће савезне изборе 2017. године.

Посебна ситуација је због успјеха AfD, партије која слави у Дрездену и, премда из СПД стижу позиви Тилиху да са евроскептицима не иде у савез, медији јављају да се он није изричито одрекао савеза са том странком, одакле се еуфорично изјављује да им је циљ улазак у Бундестаг 2017. године.

Неонацистичка Националдемократска партија ће највероватније поново бити у парламенту у Дрездену, пошто прве процјене говоре да је добила пет одсто гласова.

У анализама изборног резултата у Саксонији, гдје је на изборе било позвано 3,4 милиона бирача, каже се да је јасно да ће ЦДУ са Тилихом наставити своју владавину у тој покрајини, смјештеној на граници према Пољској и Чешкој.

Конзервативни и утицајни њемачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" пише о "заслугама Тилиха" за резултат гласања.

"Изборна побједа ЦДУ у Саксонији није изненађење.Тилих је од Саксоније направио примјер за узор", пише овај лист.

За Тилиха, католика по вјероисповести, инжењера по образовању и Лужичког Србина по поријеклу, аналитичари кажу да се као мало ко разумије у политику и интеграцију и да је као политичар са најдужим стажом предсједника владе једне њемачке покрајине, заправо, постао "отац" Саксоније, односно, како аналитичари ових дана истичу, "мушка Меркелова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана