Ludilo oko bitkoina je bilo namješteno?

Agencije
Ludilo oko bitkoina je bilo namješteno?

Profesor finansija sa univerziteta Teksas, Džon Grifin istražio je vezu transakcija bitkoina s transakcijama kriptovalute tether.

Sa timom je istraživao vezu u periodima kada je cena bitkoina tokom prošle godine rasla velikom brzinom.

Sumnje u manipulacije cijenom bitkoina i povezanost s tetherom pojavljivale su se na nivou špekulacija, potvrđivane su kroz neke analize, ali ovo je prvi put da se neko tim problemom pozabavio i sa naučne strane.

Za potrebe naučnog rada teksaški tim finansijskih stručnjaka analizirao je milione transakcija vidljivih u javnom blokčejnu i dokazao korelaciju velikih kupovina bitkoina izvršenih kriptovalutom tether, i to u periodima kada je porast cijene bitkoina posustajao. Posljedica ovih transakcija na nekoliko svjetskih mjenjačnica dovodila je do nastavka porasta cijene bitkoina, a učinak manipulacije je bio zapanjujući. Naime, manje od 1% vremena trgovanja s tetherom u ovakvim situacijama "zaslužno" je za 50% porasta cijene bitkoina te čak za 64% porasta cijene drugih kriptovaluta.

Uzorci u trgovanju ponavljali su se tokom prošle godine i, kažu ovi naučnici, ne mogu biti objašnjeni kao čista tržišna potražnja, već imaju sve karakteristike manipulativnog ponašanja u kojem je tether poslužio da se njime generiše a potražnja za bitkoinom.

Posebno su značajne bile akcije kupovanja bitkoina tetherom oko "okruglih" cijena bitkoina, što je kreiralo lažne signale za kupovinu ili prodaju koje su posmatrali ostali investitori.

Profesor Grifin inače, osim posla na univerzitetu, vodi i konsultantsku kompaniju koja istražuje i analizira finansijske prevare, uključujući i one na tržištu kriptovaluta. U ovom slučaju izolovani su i neki sumnjivci koji su možda na pomenuti način vještački podizali cijene kriptovaluta. Za sada nepoznati pojedinci ili organizacije povezuju se s mijenjačnicom Bitfineks, koju vodi ista ekipa koja je osnovala i startap Tether, lansirajući istoimenu kriptovalutu vezanu uz američki dolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana