London ispred Njujorka po broju ubistava

Agencija
London ispred Njujorka po broju ubistava

London - London je po broju počinjenih ubistava ove godine prvi put u modernoj istoriji pretekao Njujork, piše "Sandi tajms".

U februaru i martu ove godine u Londonu je ubijeno 37 osoba, od kojih je devet staro 30 godina ili mlađe, a u Njujorku 35, pokazale su statistike.

Kako prenosi BBS, od početka godine 46 osoba je u britanskoj prestonici bilo izbodeno na smrt, upucano ili povrijeđeno, dok je u Njujorku zabilježeno 45 takvih slučajeva.

Tom prilikom u Londonu su u martu zabilježena 22 slučaja pucnjava i napada nožem sa smrtnim ishodom, a u Njujorku 21.

Bivši pripadnik Metropoliten policije Liroj Logan izjavio je da je to dokaz da su "londonske nasilne osobine" postale virus. Policajac koji je penzionisan 2013. godine rekao je da ne razumije kako su stvari "izmakle iz naših ruku".

- Vidimo kako se virus nasilja širi. Ono je endemsko u toliko različitih dijelova društva. To se može riješiti samo na holistički način. Iz ovog problema se ne može izaći samo policijskim hapšenjem ili zaustavljanjem i pretresima. To mora da se čini u saradnji sa zajednicama - rekao je Logan.

Gradska skupština Londona saopštila je da je veoma zabrinuta zbog porasta kriminala uz pomoć noževa, ali je istakla i da London ostaje "jedan od najbezbjednijih svjetskih gradova".

- Jedno ubistvo je jedno više, a mi radimo naporno sa našim partnerima kako bismo razumjeli porast i činimo sve što možemo da spriječimo ove tragedije - rekao je portparol policije.

U februaru je policijska komesarka Kresida Dik posjetila policiju u Glazgovu kako bi stekla znanje o pristupu javnom zdravstvu, koji je u Škotskoj značajno smanjio stopu ubistava.

Kako se navodi, u planu je da Dikova ode na više puteva na kojima bi stekla više znanja, i to u Njujork, Zapadni Midlends, Daram, Avon i Somerset.

-  Za ovo su djelimično krive društvene mreže, kao i veb-sajtovi i aplikacije na mobilnim telefonima, kao što su "Jutjub", "Snepčet" i "Instagram" - kazala je Kresida Dik.

U međuvremenu, britanska vlada je pokrenula seriju reklama, u vrijednosti od 1,3 miliona funti, koje će biti emitovane putem društvenih medija, a kako bi mlade uzrasta od 10 do 21 godine odvratila od kriminala uz pomoć noža. Reklame prikazuju tinejdžere izbodene nožem.

Posljednja istraga ubistva pokrenuta je 31. marta, nakon što je 36-godišnja žena ubijena u napadu nožem i ovo je 30. incident ove vrste u Londonu od početka godine, piše list.

Slučaj se dogodio samo nekoliko časova nakon što je 23-godišnji muškarac umro od uboda nožem u Plamstedu, u jugoistočnom Londonu, u četvrtak, 29. marta naveče.

Razlika

London i Njujork imaju sličan broj stanovnika od oko 8,5 miliona u centralnom gradskom jezgru. Stopa ubistava u Njujorku od 1990-ih pala je za oko 87 odsto, dok je za posljednje tri godine u Londonu broj ubistava porastao za skoro 40 odsto, ne uključujući terorističke napade

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana