Лондон испред Њујорка по броју убистава

Агенција
Лондон испред Њујорка по броју убистава

Лондон - Лондон је по броју почињених убистава ове године први пут у модерној историји претекао Њујорк, пише "Санди тајмс".

У фебруару и марту ове године у Лондону је убијено 37 особа, од којих је девет старо 30 година или млађе, а у Њујорку 35, показале су статистике.

Како преноси ББС, од почетка године 46 особа је у британској престоници било избодено на смрт, упуцано или повријеђено, док је у Њујорку забиљежено 45 таквих случајева.

Том приликом у Лондону су у марту забиљежена 22 случаја пуцњава и напада ножем са смртним исходом, а у Њујорку 21.

Бивши припадник Метрополитен полиције Лирој Логан изјавио је да је то доказ да су "лондонске насилне особине" постале вирус. Полицајац који је пензионисан 2013. године рекао је да не разумије како су ствари "измакле из наших руку".

- Видимо како се вирус насиља шири. Оно је ендемско у толико различитих дијелова друштва. То се може ријешити само на холистички начин. Из овог проблема се не може изаћи само полицијским хапшењем или заустављањем и претресима. То мора да се чини у сарадњи са заједницама - рекао је Логан.

Градска скупштина Лондона саопштила је да је веома забринута због пораста криминала уз помоћ ножева, али је истакла и да Лондон остаје "један од најбезбједнијих свјетских градова".

- Једно убиство је једно више, а ми радимо напорно са нашим партнерима како бисмо разумјели пораст и чинимо све што можемо да спријечимо ове трагедије - рекао је портпарол полиције.

У фебруару је полицијска комесарка Кресида Дик посјетила полицију у Глазгову како би стекла знање о приступу јавном здравству, који је у Шкотској значајно смањио стопу убистава.

Како се наводи, у плану је да Дикова оде на више путева на којима би стекла више знања, и то у Њујорк, Западни Мидлендс, Дарам, Авон и Сомерсет.

-  За ово су дјелимично криве друштвене мреже, као и веб-сајтови и апликације на мобилним телефонима, као што су "Јутјуб", "Снепчет" и "Инстаграм" - казала је Кресида Дик.

У међувремену, британска влада је покренула серију реклама, у вриједности од 1,3 милиона фунти, које ће бити емитоване путем друштвених медија, а како би младе узраста од 10 до 21 године одвратила од криминала уз помоћ ножа. Рекламе приказују тинејџере избодене ножем.

Посљедња истрага убиства покренута је 31. марта, након што је 36-годишња жена убијена у нападу ножем и ово је 30. инцидент ове врсте у Лондону од почетка године, пише лист.

Случај се догодио само неколико часова након што је 23-годишњи мушкарац умро од убода ножем у Пламстеду, у југоисточном Лондону, у четвртак, 29. марта навече.

Разлика

Лондон и Њујорк имају сличан број становника од око 8,5 милиона у централном градском језгру. Стопа убистава у Њујорку од 1990-их пала је за око 87 одсто, док је за посљедње три године у Лондону број убистава порастао за скоро 40 одсто, не укључујући терористичке нападе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана