London insistira da Gibraltar nije kolonija

Srna
London insistira da Gibraltar nije kolonija

London - Velika Britanija kritikovala je nacrta zakona Evropskog parlamenta u kome je Gibraltar nazvan “kolonijom”, izjavile su danas evropske diplomate.

Članice EU saglasile su se da će nakon Bregzita u martu Britancima biti ponuđen bezvizni režim, čak i u slučaju neuspjeha šireg dogovora o povlačenju, pod uslovom da London ponudi iste uslove građanima evropskog bloka koji u tu zemlju dolaze u posjetu do 90 dana.

Međutim, diplomate ističu da je predstavnik Britanije u EU bio protiv teksta u kojem su stanovnici Gibraltara stavljeni u drugačiju kategoriju od Britanaca iako imaju ista prava na putovanje kao i njihovi sunarodnici.

- Gibraltar je kolonija britanske krune. Postoji kontroverza između Španije i Britanije oko suvereniteta nad Gibraltarom”, navodi se u tekstu nacrta iznesenog pred poslanike Evropskog parlamenta.

Iz kancelarije britanskog premijera Tereze Mej insistira se na tome da Gibraltar nije kolonija.

“Gibraltar nije kolonija i u potpunosti je neadekvatno na taj način opisivati taj dio teritorije”, ističe se u saopštenju.

Španija je Gibraltar prepustila Britaniji 1713. godine nakon rata i prilikom ulaska u članstvo EU, London je 1973. godine naveo da je to “kolonija krune”, ali je to 2002. godine prekvalifikovano kao “britanska prekomorska teritorija”.

Međutim, ovaj naziv upotrebljen je i u tekstovima drugih institucija EU.

U slučaju pred Evropski sud pravde 2006. godine navodi se da je “Gibtraltar trenutno kolonija britanske kolonije i da nije dio Ujedinjenog Kraljevstva”.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana