Ле Пен засад води, у другом кругу и Макрон

Танјуг
Ле Пен засад води, у другом кругу и Макрон

Париз - У други круг предсjедничких избора у Француској улазе независни центристички кандидат Емануел Макрон и кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен.

Након пребројаних 28 милиона гласова, Марин Ле Пен води са 23,6 одсто гласова, Макрон је други са 22,8 одсто, саопштило је Министарство унутрашњих послова Француске.

Министарство напомиње да су у питању гласови са руралних подручја која углавном нагињу ка десници.

Процjењује се да ће на крају Макрон имати између 23 и 24 одсто, а Марин Ле Пен између 21 и 23 одсто, пише "Гардијан".

Како су раније објавили француски медији, позивајући се на резултате анкета, Макрон је освојио је 23,7 одсто гласова, док је Ле Пенова освојила 21,7 одсто гласова.

Први подаци показали су да је одмах иза лидерке Националног фронта некада главни фаворит избора, кандидат десног центра, Франсоа Фијон са 20,3 одсто гласова, те да слиједи кандидат радикалне љевице Жан-Лик Меланшон са 19,06 одсто.

Присталице кандидаткиње крајње деснице Марин ле Пен, окупљене у изборном штабу, бурно су вечерас прославиле вијест да је она, према телевизијским пројекцијама, ушла у други круг предсједничких избора.

На петом мјесту завршио је представник социјалиста Беноа Амон са 6,1 одсто гласова.

Конзервативни представник десног центра Франсоа Фијон признао је пораз у првом кругу предсједничких избора у Француској. Кандидат Жан-Лик Меланшон који се транутно према анкетама налази на четвртој позицији написао је на Фејсбуку да још не прихвата резултате пазиране на излазним анкетама.

Фијон је изразио разочарање предвиђањима, док је кандидат Социјалистичке партије Беноа Амон признао пораз и позвао бираче да у другом кругу гласају за Макрона (39), бившег министра економије.

На изборе је изашло око 70 одсто гласача.

Други круг избора одржаће се 7. маја.

Ко год да побједи у другом кругу, пише ББЦ, то ће значити велики одмак од љевичарских и партија десног центра које су доминирале француском политиком.

Иначе, у Паризу су избили велики нереди након објављивања првих резултата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана