Lažni džihadisti rastjerali turiste u Pragu

Priredio: Boris Đurić
Lažni džihadisti rastjerali turiste u Pragu

Prag - Aktivisti češkog antiislamskog pokreta organizovali su u centru Praga protest i lažni napad pretvarajući se da su džihadisti i pripadnici Islamske države (IS), da bi ukazali na svoje protivljenje uticaju islama na češki način života.

Pripadnici pokreta "Ne islamu u Češkoj" nosili su vojne uniforme slične onima koje nose džihadisti, lažne pištolje i mahali zastavom IS-a. Oni su stigli na jedan od centralnih trgova Praga, Trg Starog grada, u čudnoj procesiji koja je uključivala terensko vozilo "hamer", kamilu i kozu.

- Donosimo vam svjetlo prave vjere - rekao je njihov lider Martin Konvička koji je govorio okupljenim ljudima obučen kao imam.

Turisti i lokalci su zatim čuli lažne pucnje i pomislili su da je riječ o pravim. Kako mnogi nisu bili svjesni da je u pitanju protest, počeli su da bježe sa trga u obližnje restorane i prodavnice, a nekoliko njih je lakše povrijeđeno.

- Obarali su stolice i stolove i bili su veoma preplašeni - rekla je konobarica Kristina Vinsova. Poslije 15 minuta, jedan od turista koji su ušli u restoran otišao je da vidi šta se dešava napolju, da bi se brzo vratio govoreći da je u pitanju pozorišni performans.

Policija je prekinula protest prije nego što su aktivisti krenuli da izvedu simulaciju javnog pogubljenja. Portparol praške policije Tomas Hulan rekao je da oni nisu mogli zabraniti protest aktivista pošto ga je već bila odobrila gradska skupština. Ipak, mnogim turistima je trebalo oko sat da se smire i raziđu.

- Mislim da je naš performans bio dobar. Cilj nam je bio da prouzrokujemo šok - rekao je Konvička, poznati aktivista koji se bori protiv dolaska imigranata.

Češka, kao i druge evropske zemlje, bori se sa strahom od islamskog terorizma. Slučaj češkog mehaničara, koji je u januaru ove godine pokušao da se pridruži IS-u u Siriji, povećao je strah da je islamski radikalizam stigao u istočnu i centralnu Evropu. Te strahove dodatno je pojačao predsjednik Miloš Zeman koji je prošle godine upozorio da džihadisti IS-a moraju biti slomljeni i rekao Česima da bi bilo pametno da se naoružaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana