Лавров: Вашингтон блокира глобални трговински систем

Срна
Лавров: Вашингтон блокира глобални трговински систем

Москва - Глобални трговински систем у оквиру Свјетске трговинске организације треба сачувати, али кораци Вашингтона то спречавају, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

“Желимо да тај глобални трговински систем остане отворен и да се сачува. Наравно, то не подржава Вашингтон, који је већ преобликовао Сјеверноамеричку зону слободне трговине и одбацио Транспацифичко партнерство. Веома је тешко рећи шта ће да замијени овај систем”, рекао је Лавров у интервјуу за новинску агенцију Кабар из Казахстана.

Лавров је нагласио да ће у случају трговинског спора између САД и Кине, Русија дјеловати са позиција својих интереса, те да нико нема користи од трговинског рата.

“Ми водимо рачуна о економским интересима Русије и наших партнера у Евроазијској економској унији”, рекао је Лавров, пренио је ТАСС.

Он је истакао да је Кина и даље кључни трговински партнер Русије са билатералном трговинском размјеном која се ове године процјењује на скоро 100 милијарди долара.

“Ми имамо партнере у евроазијском простору, у европском дијелу нашег континента и у Евроазијској економској унији. Партнер као што је Иран, такође, је мета тешких санкција”, подсјетио је Лавров.

Он је рекао да Русија жели да све проблеме размотри, не тако што ће подржати једну страну у трговинском рату, већ кориштењем легалних процедура Свјетске трговинске организације.

Лавров је рекао да су америчке власти и предсједник Доналд Трамп увјерени да све могу сами, не узимајући у обзир мултилатералне структуре и не покушавајући да испуне раније преузете обавезе, која актуелна администрација сматра застарјелим.

“Ипак, ја сам увјерен да ће на крају америчка администрација схватити и увидјети потребу да дјелује у сагласју са другима, поштујући прописе које смо установили прије много деценија”, рекао је Лавров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана