Lavrov: Ukrajina da zadrži neutralnost

Agencije
Lavrov: Ukrajina da zadrži neutralnost

Moskva - Ukrajina treba da zadrži status neutralnosti da bi se spriječile dodatne podjele u zemlji, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Rusija je konzistentno pozivala na nastavak rada u okviru procesa iz Minska, a ključni dio treba da budu direktni kontakti Kijeva sa Donjeckom i Luganskom u vezi sa izborima u Donbasu", napisao je Lavrov u autorskom tekstu za magazin "Horajzons".

Da bi se spriječile dodatne podjele, od principijelne važnosti je da Ukrajina "sačuva svoj neblokovski status", navodi Lavrov.

Tekst članka objavljen je danas na veb sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a magazin na engleskom jeziku izdaje Centar za međunarodne odnose i održivi razvoj iz Beograda.

Od kada je prošle godine zbačen ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, rukovodstvo u Kijevu zatražilo je pridruživanje Sjevernoatlantskoj alijansi, a ukrajinski parlament glasanjem je ukinuo status neutralnosti i podržao približavanje NATO-u.

Lavrov je rekao da, uprkos složenosti situacije, Moskva čvrsto vjeruje da je moguće postići mirovni sporazum u Ukrajini i da je od vitalnog značaja sveobuhvatan nacionalni dijalog.

On je ponovio da pokušaji da se izvrši pritisak na Rusiju jednostranim sankcijama neće promijeniti stav Moskve u vezi sa onim što je ispravno i pravedno.

Lavrov je ocijenio da su se SAD i njihovi zapadni saveznici proglasili "pobjednicima" hladnog rata i da su često kršili ključne odredbe međunarodnog prava te da pokušavaju da nametnu svoju volju širom svijeta.

"Oni su od tada nastavili zlonamjernu praksu podjele zemalja na žprijateljež i žprotivnikež, dok su igrali dubiozne geopolitičke igre".

Ruski zvaničnik je napomenio da su se uvjeravanja NATO-a data rukovodstvu Sovjetskog Saveza da se neće širiti na istok pokazala kao prazne riječi, pošto se infrastruktura Alijanse neprestano približava granicama Rusije.

On je rekao da su pod okriljem programa Istočnog partnerstva EU učinjeni pokušaji da određene države načine lažne izbore i unište svoje raznovrsne istorijske veze sa Rusijom. /kraj/ml

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana