Лавров: Русија против плана САД-а о формирању нове војске у Сирији

Агенције
Лавров: Русија против плана САД-а о формирању нове војске у Сирији

Москва – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упозорио је у понедјељак да би амерички план о формирању војске предвођене терористичком организацијом PКК/PYD могао угрозити територијални интегритет Сирије.

Лавров је на конференцији у Москви указао на могуће проблеме који би амерички план могао узроковати у односима Турске и Курда.

”Амерички унилатерални пројект налик ултиматуму, који има за циљ оснивање војске у Сирији може створити проблеме у односима Турске и Курда”, изјавио је Лавров.

Истакао је како потез САД-а не може послужити смиривању ситуације у Африну, дистрикту на граници с Турском, додајући да Русија од Вашингтона очекује његово појашњење.

Амерички војни званичник Рајан Дилон у недјељу је изјавио како ће међународна коалиција против ИСИС-а предвођена САД-ом, са Сиријским демократским снагама (СДФ), групи коју контролише терористичка организација PКК/PYD, основати нове граничне снаге сигурности (БСФ) од 30.000 припадника.

”Коалиција сарађује са СДФ-ом на оснивању и обуци нових сиријских граничних снага сигурности”, изјавио је Дилон.

Амерички званичник је додао како око 230 особа учествује на обуци БСФ-а и да је крајњи циљ да војска окупи 30.000 припадника.

Турска је осудила овај потез истичући како је погрешно и спорно сарађивати са терористичком организацијом PКК/PYD у борби против ИСИС-а.

”Турска, која је чланица коалиције није консултирана о питању оснивања такозване сиријских граничних снага сигурности", наводи се у саопштењу Министарства вањских послова Турске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана