Лавров: Потребна сарадња у борби против тероризма

Срна
Лавров: Потребна сарадња у борби против тероризма

Москва - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је Москва забринута и жали због чињенице да међународна заједница "и даље не може да створи заједнички фронт против тероризма".

Говорећи на годишњој конференцији за новинаре о резултатима рада Министарства спољних послова у 2016. години, Лавров је навео да Русија поздравља сарадњу у борби против тероризма са било којом земљом, те да је Русија спремна да сарађује са САД, ЕУ и НАТО на основу узајамног поштовања.


Руски шеф дипломатије је нагласио да таква сарадња мора бити постигнута без наметања страних вриједности на партнере и савезнике. "Месијанизам и жеља неких земаља да прошире своје вриједности довеле су до погоршања ситуације у свијету", оцијенио је Лавров, преноси "Спутњик".

Лавров сматра да се Русији сада намећу "постхришћанске вриједности", које подразумијевају попустљивост која је Русима страна.

"Са људске тачке гледишта то је непристојно, а са становишта међународних односа неприхватљиво", рекао је министар спољних послова Русије.

Говорећи о питањима везаним за руске и америчке дипломате, Лавров је открио да су у априлу 2016. године америчке тајне службе покушале да регрутују савјетника који ради у амбасади Русије у Вашингтону.

"Последњих неколико година америчке тајне службе појачале су напоре да регрутују руске дипломате", нагласио је Лавров.

Он је критиковао тврдње да је Москва наводно вршила притисак или организовала надзор америчких дипломата у Москви и навео да су дипломате које раде у Амбасади САД у Москви много пута учествовале у протестима које је организовала руска опозиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана