Lavrov: Obaranje Su-24 liči na planiranu provokaciju

Agencije
Lavrov: Obaranje Su-24 liči na planiranu provokaciju

Moskva - Moskva smatra da obaranje ruskog aviona "Su-24" liči na planiranu provokaciju, a ne na incident, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da je telefonom razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Feridunom Sinirliogluom o incidentu u kojem je turski avion "F-16" ispalio raketu vazduh-vazduh i oborio ruski avion "Su-24".

Sinirlioglu je izrazio iskreno saučešće Lavrovu, objavilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Ipak, turski ministar je pokušao da opravda incident, dodao je Lavrov.

Sinirlioglu je rekao da Turska nije znala da se radi o ruskom avionu.

"Ozbiljno sumnjamo da je u pitanju incident, zato što snimak obaranja aviona ukazuje na suprotno", rekao je Lavrov i dodao da to u potpunosti liči na planiranu provokaciju.

Ruski zvaničnik dodao je da NATO zataškava ono što je juče učinilo tursko vazduhoplovstvo.

Incident se dogodio nakon što su ruski avioni izvršili vazdušne napade na kamione "Islamske države" koji su prevozili naftu.

Lavrov je prethodno otkazao posjetu Turskoj nakon što je ruski avion "Su-24" oboren iznad Sirije.

"Predsjednik je jasno rekao da ova situacija ne može da ne utiče na rusko-turske odnose. U tom kontekstu, otkazan je sastanak između ministara spoljnih poslova Rusije i Turske, koji je bio planiran za 25. novembar u Istanbulu", rekao je Lavrov novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana