Лавров - Нико неће Русији диктирати како да доноси одлуке

Агенције
Лавров - Нико неће Русији диктирати како да доноси одлуке

Покушаји да се Москва натјера да донесе одређене спољнополитичке одлуке осуђени су на пропаст, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

 “Није први пут да је Запад опсједнут сопственим првенством, али не треба заборавити чему нас је научила историја. Нико не треба ни да сумња у то да су покушаји да се Москва натера да доноси одређене спољнополитичке одлуке осуђени на пропаст”, истакао је Лавров на свечаности уприличеној поводом Дана дипломата, који се у Русији обиљежава 10. фебруара.

Како преноси Спутњик, шеф руске дипломатије је подсјетио да је још у октобру 2014. године његов претходник Јевгениј Примаков истакао да је Русија показала да је земља која штити националне интересе у вишеполарном свијету.

“Сједињеним Америчким Државама и њиховим савезницима то није по вољи, али такав је објективни ток историје”, рекао је Лавров.

Он је нагласио да ће Русија тежити да односе с Европском унијом и САД гради на основу равноправног дијалога.

“Што се тиче односа са САД и Европском унијом, Запада у цијелини, не недостаје нам спремности за сарадњу у вези с било којим питањем, али не на основу ултиматума, него на основу равноправног дијалога, заснованог на узајамном поштовању”, рекао је Лавров и додао да су приједлози Русије у вези с том сарадњом одлично познати.

Шеф руске дипломатије се осврнуо и на улогу Русије у ријешавању кризе у Сирији и на југоистоку Украјине.

“Наставићемо да доприносимо рјешавању бројних криза и сукоба на свјетском нивоу, укључујући Сирију, гдје су у великој мјери захваљујући Русији уништена главна упоришта терориста и гдје је сачувана државност”, рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, сада је на дневном реду постизање стабилног политичког ријешења на основу одлука Конгреса сиријског националног дијалога који је сазван у Сочију још прије више од годину дана, као и обнова земље и стварање услова за повратак избјеглица.

Када је ријеч о ситуацији у Донбасу, Лавров је истакао да ће Москва наставити да инсистира да се у потпуности испуне одредбе Минског споразума.

“Тражићемо потпуно и дослиједно испуњавање Резолуције Савјета безбједности УН, која је једногласно потврдила мински комплекс мјера за ријешавање украјинске кризе”, нагласио је Лавров и додао да ће Москва захтијевати и да кијевске власти поштују међународне обавезе Украјине у сфери језичких, образовних и религиозних права и слобода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана