Lavrov: Na dnevnom redu je reforma Savjeta bezbjednosti

Srna
Lavrov: Na dnevnom redu je reforma Savjeta bezbjednosti

Moskva - Proširenje Savjeta bezbjednosti UN-a je na dnevnom redu Generalne skupštine svjetske organizacije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Naš stav je veoma jasan, naravno da je Savjet bezbjednosti UN-a centralno tijelo čije su odluke obavezujuće. Svaka promjena u metodu rada i sastavu tog tijela treba da bude  rješavana na veoma oprezan način”, naglasio je Lavrov, prenose ruski mediji.

On je naglasio da je vrijeme za proširenje Savjeta bezbjednosti jer zemlje u razvoju nisu na odgovarajući način zastupljene.

“Od ustanovljavanja UN-a pojavili su se novi snažni centri ekonomskog rasta i političkog uticaja. To su Indija, Brazil. Naravno da i afrički kontinent treba da na ispravan način bude zastupljen u Savjetu bezbjednosti”, kaže Lavrov.

Šef ruske diplomatije smatra da proširenje Savjeta bezbjednosti ne treba da bude veliko, već da je neophodno da se osigura razumna ravnoteža između ravnopravne zastupljenosti svih regiona i sposobnosti Savjeta bezbjednosti da djeluje i brzo donosi odluke.

“Ne želimo da se desi nova Jugoslavija, koja je bombardovana uprkos svim normama Povelje UN-a, niti novi Irak, okupiran bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti, ni novu Libiju protiv koje je pokrenut rat u svrhu svrgavanja režima”, zaključuje Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana