Лавров: На дневном реду је реформа Савјета безбједности

Срна
Лавров: На дневном реду је реформа Савјета безбједности

Москва - Проширење Савјета безбједности УН-а је на дневном реду Генералне скупштине свјетске организације, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

“Наш став је веома јасан, наравно да је Савјет безбједности УН-а централно тијело чије су одлуке обавезујуће. Свака промјена у методу рада и саставу тог тијела треба да буде  рјешавана на веома опрезан начин”, нагласио је Лавров, преносе руски медији.

Он је нагласио да је вријеме за проширење Савјета безбједности јер земље у развоју нису на одговарајући начин заступљене.

“Од установљавања УН-а појавили су се нови снажни центри економског раста и политичког утицаја. То су Индија, Бразил. Наравно да и афрички континент треба да на исправан начин буде заступљен у Савјету безбједности”, каже Лавров.

Шеф руске дипломатије сматра да проширење Савјета безбједности не треба да буде велико, већ да је неопходно да се осигура разумна равнотежа између равноправне заступљености свих региона и способности Савјета безбједности да дјелује и брзо доноси одлуке.

“Не желимо да се деси нова Југославија, која је бомбардована упркос свим нормама Повеље УН-а, нити нови Ирак, окупиран без сагласности Савјета безбједности, ни нову Либију против које је покренут рат у сврху свргавања режима”, закључује Лавров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана