Lavrov: Lideri IS u stalnom kontaktu sa turskom vladom

Tanjug
Lavrov: Lideri IS u stalnom kontaktu sa turskom vladom

Moskva - Lideri Islamske države u stalnom su kontaktu sa turskom vladom u pronalaženju novog pristupa ratu u Siriji, dok ruske vazduhoplovne snage presjecaju ustaljene krijumčarske rute, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.


Rusija ima obavještajne podatke da komanda IS nastavlja sa tajnim pregovorima sa turskim rukovodstvom, rekao je Lavrov u intervjuu ruskom listu "MK" povodom Dana diplomata.

Moskva je bila "zapanjena" stavom koji je iznijela njemačka kancelarka Angela Merkel tokom posjete Turskoj, da su ruski vazdušni udari odgovorni za porast broja izbjeglica koje sa Bliskog istoka stižu u Evropu, istakao je Lavrov.

Njemačka kancelarka nije rekla ni riječ o teroristima u Siriji koji se finansiraju krijumčarenjem oružja, municije i druge opreme iz Turske, koja otvoreno ucjenjuje Evropsku uniju problemom izbjeglica, naveo je Lavrov.

Vazdušni udari ruskih snaga u Siriji doveli su do značajnog prekida u "tradicionalnim krijumčarskim rutama", tako da Turska ozbiljno razmatra stvaranje tampon zona u Siriji, naglasio je Lavrov, prenijela je RT.

"Naravno (takve zone) bile bi narušavanje svih principa međunarodnog prava i takođe pojačale napetosti", kazao je Lavrov.

On je dodao da Turska podiže šatorske kampove i neku vrstu "građevinskih struktura" na sirijskoj strani granice, oko 200 metara unutar teritorije te države.

U isto vrijeme, Lavrov ne vjeruje da je turska invazija u punom obimu u Siriji moguća i da će, prema njegovom mišljenju, Ankara svoje akcije ograničiti na "sitne provokacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana