Лавров: Лидери ИС у сталном контакту са турском владом

Танјуг
Лавров: Лидери ИС у сталном контакту са турском владом

Москва - Лидери Исламске државе у сталном су контакту са турском владом у проналажењу новог приступа рату у Сирији, док руске ваздухопловне снаге пресјецају устаљене кријумчарске руте, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.


Русија има обавјештајне податке да команда ИС наставља са тајним преговорима са турским руководством, рекао је Лавров у интервјуу руском листу "МК" поводом Дана дипломата.

Москва је била "запањена" ставом који је изнијела њемачка канцеларка Ангела Меркел током посјете Турској, да су руски ваздушни удари одговорни за пораст броја избјеглица које са Блиског истока стижу у Европу, истакао је Лавров.

Њемачка канцеларка није рекла ни ријеч о терористима у Сирији који се финансирају кријумчарењем оружја, муниције и друге опреме из Турске, која отворено уцјењује Европску унију проблемом избјеглица, навео је Лавров.

Ваздушни удари руских снага у Сирији довели су до значајног прекида у "традиционалним кријумчарским рутама", тако да Турска озбиљно разматра стварање тампон зона у Сирији, нагласио је Лавров, пренијела је РТ.

"Наравно (такве зоне) биле би нарушавање свих принципа међународног права и такође појачале напетости", казао је Лавров.

Он је додао да Турска подиже шаторске кампове и неку врсту "грађевинских структура" на сиријској страни границе, око 200 метара унутар територије те државе.

У исто вријеме, Лавров не вјерује да је турска инвазија у пуном обиму у Сирији могућа и да ће, према његовом мишљењу, Анкара своје акције ограничити на "ситне провокације".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана